Annons
X
Annons
X

Julia Caesar en symbol för sammanhållning

Julia Caesar, dotter till Julius och gift med Pompejus.

Julia Caesar, dotter till Julius och gift med Pompejus.

Vem var Julia Caesar? För flertalet troligen Julia Maria Vilhelmina Caesar (1885–1971), folkkär skådespelerska, som med humor och en stor dos självdistans gång på gång spelade rollen som argsint men godhjärtad kärring. Monologen "Mannaväldet", där Julia Caesar uppträder som ordförande för KKKK, Kvinnoklubben för karska karlars kväsande, är en uppvisning i den intelligenta humorns samtidskritiska kraft.

När nu namnet Julia Caesar åter syns i media, med anledning av en invandrarhatisk bloggpseudonym verksam på danska Snaphanen, kan det vara på plats att påminna om att namnets historia sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än både pilsnerfilmer och snapphanar. I antikens Rom fanns inte bara en utan flera Juliae Caesares.

Först, emellertid, en antikhistorisk uppläxning av journalister, ledarskribenter och chefredaktörer. Den korrekta stavningen är Caesar. Skådespelerskan Julia bar ett soldatnamn, hämtat från den romerske diktatorn Gaius Julius Caesar. Stavningssvårigheterna hänger förstås ihop med namnets uttal. C uttalades i Rom K. Diftongen ae, i klassiskt latin uttalad ai, utvecklades efter hand till ett långt e, vilket blev stavnings- och uttalsnorm i medeltidslatin och romanska folkspråk.

Annons
X

Männen i den caesariska grenen av romarnas juliska släkt hette Julius Caesar, omväxlande med förnamnen Gajus, Lucius och Sextus. Kvinnorna hade inga särskiljande förnamn utan hette alla Julia (släktnamnet i feminin form).

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland dem som bar namnet träder några kvinnogestalter tydligare fram ur de fragmentariska källorna. Julia Caesar, diktatorns faster och Marius hustru, som vid sin död år 68 f.v.t. gavs en storslagen offentlig begravning. Julia Caesar, dotter till Augustus, av fadern år 2 f.v.t. anklagad för äktenskapsbrott och förvisad till fängelseön Pandateria. Modern Scribonia följde frivilligt med och stannade vid Julias sida till dotterns död sexton år senare. Och så Julia Caesar, Augustus barnbarn, även hon straffad för äktenskapsbrott och landsförvisad samtidigt med poeten Ovidius. Politiska motiv anses inblandade, och Augustus, landsfadern, lät sätta ut Julias nyfödda barn att dö.

  Mest känd av alla Juliae Caesares är nog ändå Caesars dotter, som var gift med Pompejus och som dog i barnsäng. Barnet avled några dagar senare. Om man roas av kontrafaktisk historia kan man spekulera kring huruvida inbördeskriget mellan Caesar och Pompejus alls brutit ut om Julia och barnet fått leva. Äktenskapet ansågs lyckligt, och flera antika författare såg i Julia en symbol för det samförstånd, som kom att begravas med henne.

  Caesars systrar hette förstås Julia Caesar, och Julia Caesar var tillika namnet på Marcus Antonius mor. När Antonius under triumvirernas utrensningar lät skriva upp Julias bror Lucius på de fruktade proskriptionslistorna, marscherade Julia in på Forum Romanum, en utpräglad manlig arena, och utmanade sonen genom att offentligt proklamera att hon tänkte skydda brodern med sitt eget liv. Antonius gav efter och Lucius benådades. Den grekiske författaren Plutarchos beskriver denna Julia Caesar som en av tidens bästa och förnuftigaste kvinnor.

  Kan vi lära något av detta? Om inte annat att Caesar stavas med ae och att Julia Caesar är mycket mer än en pseudonym för en tidigare anonym bloggerska som driver sina teser med rasistiska argument. Om vi blickar bakåt i tiden, bortom vår snäva tidshorisont, finner vi ett flertal kvinnor av familjen Caesar, som burit namnet Julia. En var storslagen humorist, en symbol för romersk sammanhållning, några offrades för politisk vinning, andra tog strid mot maktens män i offentlighetens mitt och vann.

  Var och en av dem var verklighetens Julia Caesar.

  Ida Östenberg är docent i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs Universitet och forskare vid Kungl. Vitterhetsakademien. Hon driver en antikvetenskapligt riktad blogg som (än så länge) heter Julia Caesar.

  Annons
  Annons
  X

  Julia Caesar, dotter till Julius och gift med Pompejus.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X