Annons
X
Annons
X

Julhandeln väntas slå rekord igen

Årets julhandel kommer att slå rekord.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: TOMAS ONEBORG

Som vanligt.

Sedan 1990 har vårt julköpsug bara minskat vid tre tillfällen, enligt HUI Research.

Under december i år spår HUI, som är detaljhandelns undersökningsföretag, att vi kommer att sätta sprätt på 68 miljarder kronor, 2,5 procent mer än under december förra året.

Annons
X

Hur stor del av pengarna som faktiskt läggs på julklappar, julmat och annat juligt vet inte HUI. Men i snitt gör var och en av oss av med 1 400 kronor mer i december än vad vi gör i snitt under årets övriga elva månader, totalt 13,6 miljarder kronor, enligt HUI.

Leksakshandlarna är allra mest beroende av julen. En fjärdedel av hela årets försäljning ska klämmas in i december. Men det går tungt för traditionella leksaksaffärer. Kunderna flyttar över till internetbutiker och matkedjornas varuhus. I år spås leksakshandeln fortsätta att backa för fjärde året i följd, ner två procent.

Även bokhandeln har tappat kraftigt till nätet sett över de senaste 15 åren. I år spås visserligen oförändrad försäljning jämfört med fjolåret, men även här lockas kunderna av bekvämligheten i att kunna handla på tider man själv väljer i ett nästan obegränsat utbud. Dessutom, skriver HUI, litar kunderna numera på att leveranserna ska komma fram i tid, vilket ökat viljan att julhandla på nätet.

Vinnarbransch i år blir elektronikhandeln, enligt HUI. Hemelektronikkedjorna har haft några tuffa år bakom sig, där flera kända namn slagits ut. Men de senaste tio månaderna har försäljningen växt, bland annat tack vare att det kommit nya modeller av mobiler och spelkonsoler.

Av årets decemberförsäljning beräknas 39 miljarder kronor läggas på så kallade sällanköpsvaror, resterande 29 miljarder hamnar i dagligvaruhandeln, det vill säga mat och andra livsmedel.

Sedan HUI:s mätningar startade 1990 har decemberförsäljningen bara backat vid tre tillfällen: 2012, 1995 och 1992.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X