Julhandeln trotsar finanskrisen

Trots finanskris, börsras och varsel – julhandeln ökar i år igen. Det spår i alla fall Handelns Utredningsinstitut, HUI. Men ökningen i sällanköpshandeln stannar på 1,5 procent. Vinnare är sport-handeln och förlorarna elektronikhandeln.

Under strecket
Publicerad
God jul för handeln.

God jul för handeln.

Foto: GRAFIK: LARS ARVESTÅL
Annons

Att lägga en prognos för årets decemberhandel är svårare än någonsin, det upprepade HUI:s ansvariga analytiker Jessica Lindblom när hon tidigt igår morse tillsammans med kollegan Emma Hernell och med en tänd julgran som stämningsförhöjare presenterade prognosen för 2008 års julhandel och julklapp.

Men efter noggranna marknadsundersökningar och en sista titt på matprisökningen i oktober beslutade de sig för en svagt positiv prognos. Detaljhandeln förväntas totalt stiga med 2,5 procent till 61 miljarder kronor i december. Just matpriserna är en viktig parameter då julhandeln mäts i löpande priser, alltså inräknat inflation. I oktober låg inflationen i matpriserna fortsatt på höga 7 procent. Men med råvarupriser och bränslepriser som fallit sedan flera månader tillbaka måste prisnedgången snart börja synas i mathyllorna, resonerar HUI. De tror att pris-ökningen minskar till 4 procent i december. Och det blir hela ökningen, volymerna stannar på noll. Vi förväntas alltså handla lika mycket julmat som förra året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons