Annons

Julgodis

Något litet sött är mysigt att ha färdigt när man blir sugen mellan helgernas festmåltider. Ur ”Vinterns goda” av Åsa Swanberg har vi valt några godbitar man kan ha i beredskap. Recept: Åsa Swanberg. Foto: Malou Holm.

Publicerad
Foto: MALOU HOLM Bild 1 av 1

1 / 4

Saffranstryffel

Foto: MALOU HOLM

Saffranstryffel.

Ca 20 tryfflar

200 g vit choklad

1 dl vispgrädde

1 msk honung

1/2 g saffran

Florsocker

1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde, honung och saffran och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält och ställ sedan kallt att stelna.

2. Rulla tryffelsmeten till bollar och rulla bollarna i florsocker. Förvara kallt.

Annons
Annons
Foto: MALOU HOLM Bild 1 av 1

2 / 4

Trillingnötter

Foto: MALOU HOLM

Trillingnötter.

Ca 50 bitar

200 g hasselnötter

250 g mjölkchoklad

Dekorering

25 g mörk choklad

1. Rosta nötterna i en torr het stekpanna tills de har fått färg. Låt svalna, lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalet. Lägg nötterna i en skål.

2. Smält 150 g av mjölkchokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna något och häll sedan chokladen över nötterna och blanda.

3. Plocka upp nötterna tre och tre och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna ihop i kylskåp i ca 20 minuter.

4. Smält resten av mjölkchokladen och doppa sedan de stelnade trillingnötterna ännu en gång. Låt stelna igen.

5. Smält den mörka chokladen, fyll den i en spritspåse eller pappersstrut och dekorera nötterna. Förvara svalt.

Annons
Annons
Foto: MALOU HOLM Bild 1 av 1

3 / 4

Skurna pepparkakor med citron

Foto: MALOU HOLM

Skurna pepparkakor med citron.

Ca 70 kakor

200 g smör, rumstempererat

2 dl socker

1 dl ljus sirap

1 citron, rivet skal

1 msk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen nejlika

6 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 1/2 dl finhackad mandel

1. Rör samman smör, socker, sirap, citronskal och kryddor. Blanda mjölet med bikarbonat och mandel och blanda ner det.

2. Dela degen i två delar och forma två avlånga, rektangulära bitar. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.

3. Värm ugnen till 200 grader.

4. Skär deglängderna i tunna skivor och grädda dem i ugnen i ca 12 minuter.

Annons
Annons
Foto: MALOU HOLM Bild 1 av 1

4 / 4

Jordnötsbitar

Foto: MALOU HOLM

Jordnötsbitar.

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad, 70 proc

100 g smör

1 burk jordnötssmör utan socker (350 g)

200 g salta jordnötter

Dekorering

Jordnötter

1. Smörj en form ca 20 x 30 cm.

2. Hacka chokladen. Smält 50 g av smöret och blanda ner hälften av chokladen. Rör om tills chokladen har smält och häll det sedan i formen. Ställ kallt att stelna.

3. Smält jordnötssmöret och blanda ner jordnötterna. Bred ut blandningen över chokladen och ställ kallt igen, helst i frysen, i minst 30 minuter.

4. Smält resten av smöret och chokladen och bred ut över det stelnade jordnötssmöret. Toppa med hackade jordnötter.

5. Ställ kallt tills allt stelnat och skär sedan i bitar. Förvara kallt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons