Annons

Lyckligare kan ingen varaJulens romantiska komedi blir världsfrånvänt slask

David Hellenius och Helena af Sandeberg i ”Lyckligare kan ingen vara”.
David Hellenius och Helena af Sandeberg i ”Lyckligare kan ingen vara”. Foto: SF Studios

”Lyckligare kan ingen vara” är en romantisk komedi utan någon som helst personkemi. Inte enda scen eller stämning etablerar något av värde i en film som består av slumpvis uppkastade situationer och händelser.

Under strecket
Publicerad

Om svensk filmkomedi speglar verkligheten, består landets invånare av en samling viljelösa mähän som eftertryckligt värnar om sina undertryckta känslor, innan en slumpmässig händelse tar dem ett halvt steg vidare. Någon hoppar in i en taxi, en annan springer på en gammal kärlek, en tredje med hund möter ofrivilligt en annan hundägare i kvarteret.

Där har ni matrisen även för den romantiska komedin ”Lyckligare kan ingen vara”, tänkt som julens filmevangelium. Den utspelar sig bland verklighetens folk mellan Södermalm och Gamla stan i en grönskande huvudstad (och med en utflykt till Manhattan). Fars- och förväxlingsgenren tycks särskilt gångbar i vårt enkelriktade biovälde och passar dessutom vårt nationella karaktärsdrag, det hämmade, dramaturgiskt väl. I stället för att ödsla tid och energi på trovärdighet och genomarbetade känslor och berättarstrukturer: låt rollfigurerna mötas hipp som happ.

Annons
Annons
Annons