John Sjögren:Julens budskap är tidernas mest lyckade skämt

John Sjögren
”Världsalltets skapare har blivit en del av sin skapelse, i form av ett utsatt, värnlöst barn, så långt bort från världens maktcentrum man kan komma. De första som hörde detta evangelium, detta glädjebud, måste ha skrattat. Högt.”
”Världsalltets skapare har blivit en del av sin skapelse, i form av ett utsatt, värnlöst barn, så långt bort från världens maktcentrum man kan komma. De första som hörde detta evangelium, detta glädjebud, måste ha skrattat. Högt.” Foto: imago stock/IBL
Under strecket
Publicerad
Annons

Utan humor kan man inte förstå kristendomen. Utan en viss känsla för ironi går julens budskap oss förbi. Det kan låta märkligt. Den högtid som står för dörren är ju en högtid då kristna runt om i världen, i vördsam tystnad eller sjungande glädje, kommer att begrunda det allra heligaste av mysterier: att Gud blivit människa. Inget kan tyckas stämma till större allvar än detta. Samtidigt finns det i hjärtat av inkarnationen, Guds människoblivande, ett slags skämt. En sublim och gudomlig humor som så här två tusen år senare, när detta skämt förvandlats till en återkommande självklarhet i vår kultur, helt enkelt går oss över huvudet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons