Annons

Thomas Gür:Julen är en kristen högtid

Adventsstjärna från IKEA. Advent är en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba.
Adventsstjärna från IKEA. Advent är en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Julen är en kristen högtid. Den som uttalar detta påstående får nästan alltid finna sig i att bli motsagd. Då heter det att man i Sverige och i Norden firat jul långt innan kristendomens inträde. (Samtidigt som man också får höra att det inte finns ”en inhemsk svensk kultur”.)

Eller så får man höra att julen är en blandning av traditioner, att Jesus, i den mån han ens existerat, inte föddes i december, att de första kristna inte firade födelsedagar. Att den svenska julen är en salig kombination av amerikansk tecknad film, matfrosseri, familjesamkväm och julklappshysteri. Och att kyrkan i Sverige ”egentligen bara” tagit över det urgamla julfirandet och gjort det till sitt – approprierat det, med ett politiskt modeord.

Annons
Annons
Annons