Annons

Krogarna med högklassigt julbord – ”spektakulärt”

Foto: Ulriksdals värdshus, Fotografiska, Oaxen

Julmat på restaurang är mer än en trist buffé, i dag tävlar kockarna om att erbjuda det mest gedigna julbordet. SvD:s Anna Norström guidar till sju krogar som serverar julbord av hög klass och tipsar om hur du får bord. 

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Klassiskt på Fanny och Alexander-vis

Foto: Fabian Bjornstjerna/Gyldene Freden

Sedan Filip Fastén tog över Gyldene Freden har det andats förändring i huset som sägs vara Europas äldsta restaurang. Men när det kommer till julmat är det här som det mest klassiska bordet dukas upp.

Handskurna sillar, egengjord lantpaté på vildsvin, julskinka från Sala och godsaker från Gamla Stans Polkagriskokeri, allt ätes efter de sju turtagningsreglerna. Ett griljerat grishuvud med äpple i munnen tronar självklart buffén. ”Det är ingen idé att komma hit om man vill ha wasabi-sill eller andra nymodigheter”, säger restaurangchefen Lina Liberg.

Övervåningen smyckas i sann Fanny och Alexander-anda medan entréplanet känns mer Emil i Lönneberga. Bandet Amason bjuder, en handfull kvällar, på konsert till julbordet.

Adress: Österlånggatan 51, gyldenefreden.se

Pris: 525–795 kronor

Datum: Till och med 22/12.

Bokningsläge: Satsa på första halvan av december.

Julbord för hållbar njutning

Foto: Fotografiska

Fotografiska skippar buffé i år och serverar ”jul vid bordet”. Rätterna rimmar med kocken Paul Svenssons gröna matlagninsgfilosofi, men kött och fisk finns att beställa.

Förrätten har kommit att bli en klassiker: falsk ankleverpastej gjord på kindeybönor. En annan spännande rätt är den grillade sillsalladen som serveras som en taco med rödbeta i botten där sillen mer är en smaksättning än en huvudråvara.

”Julbordet är ett frosseri som inte överensstämmer med vår filosofi kring hållbar njutning”, säger Paul Svensson.

Till maten dricker man ställets egna öl som är gjort på överblivet surdegsbröd i samarbete Carnegie-bryggeriet, eller glögg av typen vin chaud på sommarens överblivna rosévin. Stor bonus här är att måltiden med fördel kan kombineras med flera fotoutställn. 
Adress: Stadsgårdshamnen 22, fotografiska.com
Pris: 395-595 kronor.
Datum: Till och med 20/12.
Bokningsläge: Undvik datum runt Lucia.

Lantlig och lokal jul

1/2
Foto: Ulriksdals värdshus
2/2
Foto: Niklas Alexandersson/Ulriksdals värdshus

En riktig lantlig jul i vackra vita villan vid Edsviken. Och så sju serveringar, som sig bör, med totalt 80 anrättningar.

Ulriksdals Värdshus julbord är digert men också smart planerat. Det mesta kommer från den egna trädgården: inlagd gurka, örter och bönor. Köttet är svenskt, och bland ostarna är det bara Stilton som köps in.

Den egna varianten på grisfot är klassiskt lagat och blandad med kycklingmousseline som sedan friteras. En vällagad smakrik variant på en klassisk rätt.

Missa heller inte Royal, ställets hemmagjorda kylda konjaksglögg som serveras i champagneglas. Ulriksdals Värdshus jobbar också för att minska matsvinnet bland annat genom att ha koll på hur mycket mat som slängs från gästernas tallrikar.
Adress: Ulriksdals Slottspark, ulriksdalsvardshus.se 
Pris: 595- 795 kronor.
Datum: Till och med 25/12.
Bokningsläge: Var flexibel med datum!

Stans lyxigaste julbord

Foto: Beatrice Graalheim/Operakällaren

Den här måltiden är en julsaga i sig. Operakällarens matsal, under ledning av hovtraktör Stefano Catenacci, serverar helt klart stans lyxigaste.

Här varvas bordsservering med klassiker, som 13 sorters sill och strömming, på buffé. Första rätten, smörbakad hummer, och egen löjromsburk med tillbehör sätter tonen.

Till och med lutfisken lyckas köket skapa upp en gastronomisk gärning av. Missa heller inte Stenborgaren, snapsen döpt efter den kända operasångaren, smaksatt med pomerans, anis och fänkål. Att komma hit är en helkväll, räkna med minst fyra timmar, och i slutet blir bordet inramad av avecvagnar. Spektakulärt så det förslår, från hummern till kaffe-klenäterna.

Adress: Operahuset, Karl XII:s torg.

Pris: 1000-1250 kronor
Datum: Till och med 24/12
Bokningsläge: Fullbokat kvällar i matsalen men plats vid lunch. Notera att Julafton är det minst 15 års väntetid till. 

Landets mest bokade – och barnens favorit

Foto: Danger Österlin/Gamla riksarkivet

Gamla Riksarkivet är så mycket mer än bara ett julbord. Här finns rimstuga, ett godisrum i Willy Wonka-stil med godsaker i regnbågens alla färger och former och en biosalong där barnen kan pusta ut medan de vuxna fortfarande äter. Klart detta är barnens favorit.

Maten då? Här finns allt – och lite därtill. De flesta av recepten är skapade av Niklas Ekstedt och Karl Ljung, som dessutom brukar mingla mellan borden. För extra lyx beställ madeiraglacerad grisfot. I glasen hälls egna Indian Pale Ale-öl som man tagit fram tillsammans med Värmdö Bryggeri.

På juldagen svidas det om till brittisk-amerikansk jul med helstekt kalkon, fyllning och tranbärsgelé.
Adress: Arkivgatan 3, gamlariksarkivet.com
Pris: 595-950 kronor.
Datum: Till och med 24/12.
Bokningsläge: Fullbokat. Med lite tur och väntelista kan allt hända.

Hemma hos i Älvsjö

Foto: Magnus Skoglof/Långbro värdshus

Mysfaktorn är hög på Långbro Värdshus. I glöggbaren utomhus välkomnar kocken och krögaren Fredrik Eriksson

Väl inne, är det som om vi har kommit hem till honom. God, familjär stämning råder, både bland gäster och personal. Maten serveras enligt julbordskutym som buffé, men det finns lutfisk á la minute som extra servering.

Lägg till 20 sorters strömming och sill att välja på, där nya rödbets- och vodkasillen är ett måste. Men så även nubben, här jobbar ju nämligen Sveriges enda snapssommelier, Bodil Stigsdotter. Julskinkan kommer från en och samma gård och minst fyra hemmagjorda patéer finns uppdukade. Bonus för fler gröna och fräschare inslag. Spetskål med aprikos och mandel borde alla julbord ha.
Adress: Stora Mans väg 4, www.langbrovardshus.se 
Pris: 550-825 kronor.

Datum: Till och med 22/12.

Bokningsläge: Satsa på lunch  eller innan Lucia.

Vällagat och vackert på Djurgården

Foto: Erik Olsson/Oaxen

Ta helst Djurgårdsfärjan från Slussen så får ni en stämningsfull färd till ett minst sagt ambitiöst julbord hos Oaxen Slip.

Precis som alltid gör krögarparet Agneta Green och Magnus Ek allt genuint och grundligt, det gäller även julmaten. Faten är vackert dekorerade och smakfullt portionerade. I år satsar man mycket på det gröna med rätter som griljerad rotselleri som veganskt alternativ till skinka. Men sillbordet består som vanligt av 20 sorter och kålsalladen med nobisdressing är år efter år en storfavorit.

De hemkryddade snapsarna är populära även om många här dricker champagne till julmaten. Närproducerat så långt det går och MSC-märkt fisk utgör ”Slipens” kvalitetsmärke. Från gottebordet knycker vi en hemmagjord hasselnötstryffel – mums! 

Pris: 675-875 kronor.

Datum: Till och med 22/12.
Bokningsläge: Satsa på lunch och eftermiddag hellre än kväll. 

Annons
Annons
Annons
Annons