Annons
X
Annons
X

Juice farligare för tänderna än cola

Juice fräter mer på tänderna än Coca-Cola. Det visar SvD:s experiment tillsammans med Karolinska institutet om hur sura drycker påverkar våra tänder. Medan karies har minskat kraftigt de senaste årtiondena har frätskador seglat upp som en ny folksjukdom.

(uppdaterad)
[object Object]
En 40-årig kvinna som sedan tonåren lider av Bulimia nervosa, vilket har gjort att hon regelbundet kräks, vilket ihop med hård och intensiv tandborstning och ett högt intag av cola kraftigt skadar tänderna. Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA.

Karius och Baktus är oskyldiga den här gången. Det nya hotet mot tandhälsan finns på ditt frukostbord, på gymmet och i ditt kylskåp. Det handlar om dental erosion, hur den allt större mängden sura drycker vi konsumerar fräter bort tandytan, lager efter lager.

Sura drycker med ett pH under 5,5 löser upp tandemalj. Det gäller drycker som Coca-Cola, men även smaksatt vitamindryck och vanlig frukostjuice.

CHATT:
Vad är farligt för din mun? Läs chatt med Folktandvården!

Annons
X

SvD bestämde sig att utföra ett experiment tillsammans med forskare på Tandläkarhögskolan vid Karolinska institutet i Stockholm. På två skolor i Bagarmossen i södra Stockholm har sexåringar de senaste veckorna samlat in tänder som de har tappat. Tänderna har vi hämtat och skickat till forskarnas laboratorium. De har sedan lagts i olika vätskor, såsom Coca-Cola och kolsyrat smaksatt vatten.

Vi ville ha svar på hur tänderna påverkas av de sura vätskorna. Hur mycket skulle de påverkas efter tio dagar? Skulle de rent av lösas upp helt som myten säger?

När forskarna på Tandläkarhögskolan vägde tänderna efter experimentet blev de förvånade.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Häpnadsväckande mycket av tandmassan hade försvunnit. Det som överraskade mig mycket är att colan inte var värst, säger Lena Karlsson, lektor på Karolinska institutet.

  I stället hade både frukostjuicen och vitaminvattnet frätt mer på tänderna än colan – drygt 11 procent av mjölktanden som låg i juice försvann.

  I experimentet testade forskarna även sju tänder från vuxna i samma drycker, dessa penslades delvis med vax. Vuxentänderna utvärderades med en annan mätmetod som tidigare bara använts för att spåra karies. När ljus i en speciell våglängd träffar tanden syns de friska ytorna som skyddades av vaxet som neongröna fält – den sönderfrätta ytan är i stället mörk.

  – Effekten på vuxentänderna stämde med den vi såg på barntänderna, vissa tänder var så skadade att det går att se med blotta ögat, säger Lena Karlsson.

  När det gäller frukostvanor påpekar hon att mycket handlar om vilka mängder och när man dricker.

  – Ett glas juice tillsammans med frukost är inte speciellt farligt men många går och borstar tänderna direkt efter – då kan man se rejäla frätskador efter ett tag.

  När man dricker eller äter något surt mjukas nämligen tandens emalj upp och kan lätt slitas bort av tandborstning eller gnisslande tänder.

  Resultatet är slitna tänder, ilningar och värk – samt i slutändan ingrepp som kan kosta tusenlappar. Svensk forskning visar att frätskadorna är på väg att utvecklas till en ny folksjukdom.

  – Den allmänt erkända uppfattningen bland forskare är att frätskador blivit ett allt vanligare problem – och att utvecklingen gått snabbt. Epidemi är ett starkt ord, men det har plötsligt blivit väldigt viktigt att ta hänsyn till eftersom många ungdomar har bekymmer, säger Ann-Katrin Johansson, expert på dental erosion.

  Hon har studerat frätskador sedan tidigt 90-tal, då hon internationellt var en av de första att fokusera på frätskador när hon i ett projekt i Saudiarabien märkte att många unga män hade problem med frätskador – och drack mycket läsk. Sedan dess har forskningsområdet växt och har nu börjat få allt mer uppmärksamhet.

  – Ser man på orsakerna till skadorna hos ungdomar så är det just ofta sura drycker. Den konsumtionen har ökat enormt. Och i de yngre tonåren förvärras skadorna snabbt, säger Ann-Katrin Johansson.

  Surhetsgraden, som mäts i ph-värde, är en viktig faktor för hur frätande en dryck är. Men vilken typ av syra det rör sig om spelar också roll.

  – Juice är mer surt och farligare för tänderna när det gäller erosion än vad läsk är eftersom citronsyran är farligare än fosforsyran i colan, säger Ann-Katrin Johansson.

  I vanliga fall går det inte riktigt så fort som i experimentet, i munnen hjälper vår saliv till att motverka slitningen. Men det är ett försvar som är mycket individuellt. Många upptäcker att de har fått dental erosion för sent då redan värdefull tandvävnad har gått förlorad och den unga patienten kan få ett livslångt behandlingsbehov med exempelvis fyllningar och skalfasader. Det är också en dyr och tidskrävande behandling.

  – Vi måste ta det här på allvar, ju tidigare man upptäcker det desto bättre, säger Ann-Katrin Johansson.

  Hur tappade du din tand? Vi frågade fem barn i Bagarmossen.

  Yasmine Moatamid, 6 år:
  – Jag åt frukost, då blev en tand lös. Jag fick 15 kronor. När man inte har tänder kan man inte säga s.

  Miran Duran, 6 år:
  – Jag bet på skeden i stället för en fruktsallad. Undrar om tanden blir till en trollkarl i läsken, haha.

  Leon Barbour Pettersson, 6 år:
  – Jag var hos min kusin och lekte. Jag dricker läsk. Jag tror att det blir hål om man lägger tanden i läsk.

  Tyra Krumlinde, 6 år:
  – Jag tuggade på den och lade den i ett glas för att tandfen skulle ta den till skolan, men fick ta den själv.

  Adrian Lütz, 6 år:
  – Min tand var jättelös, sedan åt jag ett äpple. Jag tror att tänderna ruttnar i läsken.

  Chatta med Folktandvården svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En 40-årig kvinna som sedan tonåren lider av Bulimia nervosa, vilket har gjort att hon regelbundet kräks, vilket ihop med hård och intensiv tandborstning och ett högt intag av cola kraftigt skadar tänderna.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 1 av 8

  Sexårig kille med erosion på mjölktänderna efter att ha druckit mycket juice och läsk.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 2 av 8

  Kraftigt frätta tänder hos en 17-årig pojke med psykiskt funktionshinder, som gnisslat tänderna rätt rejält.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 3 av 8

  En 13-årig tjej som har druckit mycket läsk. Framtänderna har förkortats.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 4 av 8

  Mycket kraftiga erosionsskador på insidan av framtänderna, där den yttre emaljen mer eller mindre har skalats av och lämnat efter sig runda frätmärken.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 5 av 8

  Mjölktandserosion i överkäken hos en 6-årig flicka som bland annat har druckit mycket juice. Tänderna har blivit klart mycket kortare.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 6 av 8

  Samma 6-åriga flicka. Pulpan syns till och med genom den kvarvarande tandsubstansen när man ser tänderna från baksidan.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 7 av 8

  15-årig flicka som druckit mycket läsk och drabbats av dental erosion.

  Foto: DENTAL EROSION AND ITS GROWING IMPORTANCE IN CLINICAL PRACTICE: FROM PAST TO PRESENT AV ANN-KATRIN JOHANSSON MED FLERA. Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X