Annons
X
Annons
X

Juholts sex stora utmaningar

Vända opinionen. Ena och peppa ett djupt splittrat parti. Tvätta bort machostämpeln. Fyra tunga S-kännare pekar ut tuffa utmaningar för Håkan Juholt i hans nya roll som ledare för Socialdemokraterna.

(uppdaterad)
Om Håkan Juholt väljs till ny partiordförande i Socialdemokraterna har han en del att ta tag i menar flera S-kännare.
Om Håkan Juholt väljs till ny partiordförande i Socialdemokraterna har han en del att ta tag i menar flera S-kännare. Foto: SCANPIX ARKIV

Ena partiet

Efter de senaste månaderna med olika fraktioner som stått emot varandra gäller det nu att ena partiet. Partifolket måste dra åt samma håll och landsändarna fogas samman. Det som talar för att Håkan Juholt lyckas är att han stått utanför partistriderna. Han saknar politiska fiender, vilket kan ge honom en plattform att samla partiet.

– Han har en bred förankring i partiet och ett brett stöd. Det behövs en nystart och då är det viktigt med en ny besättning, som inte är förknippad med de gamla nederlagen. Varken Håkan Juholt eller Carin Jämtin har varit involverade i de beslut som tagits tidigare, och det tror jag är strategiskt viktigt, säger Irene Wennemo.

Annons
X

Förnya

Håkan Juholt måste leda arbetet för att forma en ny socialdemokratisk politik som blir tydlig för väljarna. Redan under extrakongressen måste ombuden bjudas in till samtal om färdriktningen. Kriskommissionens rapport måste tas på allvar, och interna arbetsgrupper måste få fria tyglar för att kunna jobba självständigt och kreativt.

– Det finns inte så mycket politiskt att hålla sig i just nu. Det har varit mycket diskussion de sista månaderna, men ganska otydligt vart socialdemokratin är på väg, säger Irene Wennemo.

Visa ledarskap

Juholt har stora kunskaper om försvarsfrågor måste nu på kort tid visa att han behärskar hela det politiska fältet och kan matcha sin huvudmotståndare Fredrik Reinfeldt.

– Han kan inte bara agera som en glad gamäng, utan måste visa sig duglig att axla tunga politiska frågor, och framstå som en statsman, säger Ulf Bjereld.

Vända opinionen

Det räcker inte med att dämpa Socialdemokraternas opinionsfall. Juholt måste visa att partiet har kraft att vinna inte bara valet 2014 utan även kommande val. Det som talar för är att han är en god talare med förmåga att entusiasmera.

– Problemet för S har ju länge varit att man måste locka väljare som står i mitten för att man ska växa som parti. Han måste framställa Socialdemokraterna som ett brett välfärdsparti för att kunna locka medelklassen i landet, säger Christer Isaksson.

Ta bort machostämpeln

Juholt måste lyfta starka kvinnor till ledande positioner. Till exempel bör nästa ekonomiskpolitiska talesperson vara en kvinna, anser Ursula Berge.

– Mona Sahlin fick bära hundhuvudet för valförlusten, och efter en kvinnas misslyckande kommer det nu en man. Bilden av ett machovälde måste bort.

Partiet har också ögonen på sig i jämställdhetsfrågor, och för att öka trovärdigheten kan Carin Jämtin komma att spela en nyckelroll.

Locka unga väljare

Många manliga väljare har kanske förtroende för Håkan Juholt, men för att locka unga väljare krävs lite mer. Juholt och Jämtin kan uppfattas som traditionalister inom Socialdemokratin, och inte självklara magneter för yngre väljargrupper. Juholt måste också bli bättre på att använda sociala medier.

– Han pratar mycket om sin gamla skrivmaskin, men det har faktiskt hänt en del. Hans Facebooksida lämnar mycket övrigt att önska och han twittrar inte. Det måste man kunna för att möta och kommunicera med väljare, säger Ulf Bjereld.

Annons
Annons
X

Om Håkan Juholt väljs till ny partiordförande i Socialdemokraterna har han en del att ta tag i menar flera S-kännare.

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X