Annons
X
Annons
X

Juholts öde kan avgöras i december

Sms-kritik, undfallande svar om förtroende, dystra opinionssiffror – fem veckor in på förlåtelseturnén är Håkan Juholt ännu under hård press. Nu närmar sig flera viktiga hållpunkter för S-ledaren.

Inom loppet av några dagar i december sker två händelser som blir viktiga värdemätare för Håkan Juholt.

SCB:s partisympatiundersökning med runt 6 000 tillfrågade blir offentlig den 7 december – bara dagarna efter Socialdemokraternas årliga förtroenderåd som hålls helgen före. Förtroenderådet anses ha en viktig roll inom partiet med totalt 120 ombud från partidistriken bland deltagarna.

– Det blir en barometer på Juholts ställning. Kommer han att utmanas från talarstolen? Hur mycket kommer rörelsens frustration att komma till uttryck? säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Annons
X

Pia Nilsson, riksdagspolitiker och ledamot i partistyrelsen, tror att Juholts position kommer stå på schemat:

– Jag är säker på att mycket av diskussionen kommer att handla om det, det finns ett behov av att ventilera det ute i landet. Men de signaler jag har är att man vill lägga det bakom sig och jobba med politiken.

Sven-Erik Österberg, tidigare gruppledare i riksdagen, säger att det är viktig att partidagarna i december blir ”en bra avspark”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De här interna striderna är överdrivna, men vi är ett stort parti med olika uppfattningar. Nu måste vi samla oss så vi kommer tillbaka till sakfrågorna.

  Stämningen på förtroenderådet blir viktig för hur länge rörelsen kommer att ha tålamod med Juholt, tror statsvetaren Ulf Bjereld – och samma gäller SCB-undersökningen.

  – Om det inte finns tendenser på återhämtning efter krisen kring hyresersättningen kommer det att skapa stor oro i partiet.

  Håkan Juholt fick ett uttalat stöd av Socialdemokraternas verkställande utskott i mitten av oktober – ett helt nödvändigt besked för S-ledaren som då hade ifrågasatts hårt för sin boendeersättning. Fem veckor senare har de mörka molnen inte skingrats för S och Juholt – långt ifrån.

  • Motvind i opinionen. SvD/Sifo visade i oktober rekordlåga 25,5 procent i stöd för S – lägsta noteringen sedan Sifo började med väljarundersökningar 1967.

  • Sms-bråket. ””Det är så jävla illa”, skrev Anders Johansson, ledamot i partistyrelsen, efter Håkan Juholts insats i SR Ekots lördagsintervju tidigare i november.

  – Man tjafsar med varandra. Stämningen är i botten, sade S-kännaren Christer Isaksson till SvD.

  • Oklart om förtroende. Fokus riktas på nytt mot Juholts position efter att Thomas Östros inte velat uttala personligt förtroende för S-ledaren i SVT:s Agenda i söndags.

  Tystnaden bland flera S-toppar är påtaglig när SvD ställer frågor om Östros uttalanden samt om läget för Juholt och partiet som helhet. En av få som pratar är partisekreteraren Carin Jämtin:

  – Jag tänker inte ägna mig åt att tolka vad Östros sa. Vi har uttalat ett förtroende och jag har personligen ett förtroende för Håkan Juholt. Enda sättet att vända läget nu är att vi kommer tillbaka och prata politik.

  Själv säger Håkan Juholt till TT att han ”lyssnar alltid in vad Thomas Östros säger”.

  LÄS OCKSÅ:
  Jonas Morian skriver på SvD Brännpunkt: ”Något håller på att hända inom S”

  YOUTUBIANA:
  Andra slingrande politiker

  LÄS OCKSÅ:
  Så undvek Östros frågan om förtroendet för Juholt

  LÄS OCKSÅ:
  Statsvetare: Östros flyttar fram sina positioner

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X