Annons
X
Annons
X

Juholt stod bakom temporärt medborgarskap

Håkan Juholt gav Morgan Johansson grönt ljus att ställa sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporärt medborgarskap för nyanlända. När förslaget sedan mötte kritik tog Juholt offentligt avstånd. Det bekräftas av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S), skriver Dagens Arena.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu gick förra veckan ut med det kontroversiella förslaget att nyblivna svenska medborgare ska kunna utvisas om de begår brott.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) ställde sig först bakom förslaget - medan partiledaren Håkan Juhult tog kraftigt avstånd. Men Morgan Johansson berättade internt på mötet med den socialdemokratiska riksdagsgruppen om sveket från Juholt då han först stödde förslaget men när S-ledaren märkte motståndet ändrade han sin ståndpunkt.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar bekräftar nu för Dagens Arena om turerna på mötet i riksdagsgruppen.

Annons
X

– De hade ringt till Håkans stab och Morgan Johansson hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget, säger Yazdanfar till
Dagens Arena.

Hur reagerade Morgan Johansson när Juholt sedan backar från förslaget?

– Han var väldigt ledsen för min artikel. Och efter att jag förstått hur han blivit behandlad så förstår jag ju det. Men jag hade ändå förväntat mig mer av en person med hans erfarenhet, säger Maryam Yazdanfar som även är besviken på Morgan Johansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det allvarliga är ju partiordförandens agerande men det är klart att Morgan har ett personligt ansvar också, säger hon till Dagens Arena.

  Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att det är ännu ett tecken på att Håkan Juholt inte har en tydlig linje i var han står och vad han vill bedriva för politik.

  – Han är inkonsekvent, yvig och spontan. Han har problem i att kunna sätta ner foten och det skapar inte något bra förtroende bland hans partikamrater, säger den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

  Är det här värre för Juholt än det felaktiga hyresbidraget?

  – Det här är en markör på något som är värre. Juholt har inte bara problem med sin konstiga inställning till bidrag utan det är just nu ett stort problem med ledarskapet, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, säger att det är pseudodebatt att diskutera vem eller vilka som står bakom hans förslag och vem som väljer att ändra ståndpunkt.

  – Jag lever i Malmö som är berörd av kriminella skjuter och dödar varandra och det är bara en tidsfråga innan oskyldiga drabbas. Det är en förfärlig situation och jag har försökt att hitta en lösning på problemet.

  Ilmar Reepalus lösning är temporära medborgarskap, en modell där man relativt fort får ett svenskt medborgarskap, men samtidigt har en mellanperiod på ett antal år, där man fortfarande inte har det här skyddet att om man begår grova brott inte kunna bli utvisad.

  Ilmar Reepalu har uppvaktat justitieminister Beatrice Ask om att skärpa vapenlagarna och att grovt vapenbrott ska rendera i fängelse.

  – Det är en flathet i samhället att man inte reagerar på det här problemet. Jag har presenterat en modell där fler grovt kriminella ska utvisas. Min utgångspunkt är att jag aldrig har pratat med Håkan Juholt eller Morgan Johansson om detta och jag hade hoppats att de som avvisar förslaget då hade kunnat presenterar något bättre, säger Reepalu.

  Riksdagens ersättningsblankett för Juholt svd.se Hyresavi för Juholts bostad i Västertorp svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X