Annons
X
Annons
X

Juholt satsar på svartjobb och smuggling

Jag tillhörde dem som oroades när Håkan Juholt valdes till ny S-ordförande. Så fel jag hade. Uppenbarligen har inte heller Juholt kraft nog till den förnyelse av politiken som kräver att partiets traditionalister körs över, skriver Maria Abrahamsson (M) som en reaktion på Socialdemokraternas budgetmotion.

BRÄNNPUNKT | S-BUDGETEN

Tänk att man på nytt ska behöva påpeka att tack vare rut och rot har uppskattningsvis 24 000 nya vita jobb skapats.
Maria Abrahamsson

Fler svartjobb och mer alkoholsmuggling. Det är i praktiken Håkan Juholts svar på hur Socialdemokraterna vill skapa ökad rättvisa och staka ut vägen mot ”en kunskapsbaserad ekonomi”, som är temat för partiets skuggbudget. Tala om drömstart för mig som ny ledamot av Skatteutskottet! I den moderata skattegruppen har jag fått huvudansvar för bland annat Rut- och Rotavdragen och för alkoholskatten.

Den viktiga tjänstebranschen först. Efter många turer fick Juholt med sig S-riksdagsgruppen på att behålla de allt populärare hushålls- och byggtjänsterna, men bara i begränsad form och till halverad skattereduktion (25 000 per person och år mot dagens 50 000).

Annons
X

Om det osannolika inträffar att Socialdemokraterna ensamma får bilda regering 2014 kommer rot-avdrag fortfarande att få göras av alla, medan rut-tjänster bara kommer att kunna köpas av småbarnsfamiljer och pensionärer. En modell som S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad, själv genuint kritisk till reformen, krystat förklarade var ”ett försök att hitta ett mer balanserat rut”.

Det må vara ovanligt i vårt land men det finns barnfamiljer som har det så bra ekonomiskt att de har råd att låta bara en av föräldrarna lönearbeta. Jämfört med vardagsstressen i småbarnfamiljer med två heltidsarbetande föräldrar, har man i det första fallet inga problem alls med att få ihop ”livspusslet”. Nej, särskilt inte om den hemmavarande föräldern tack var Rut och kanske också Rot kan använda all tid i världen till att ”bara” ta hand om barnen. På motsvarande ekonomiskt förspända sätt finns det pensionärer som har råd att spara tusentals kronor av en fet pension varje månad efter att räkningarna är betalda, däribland hemhjälpstjänster.

Lika fel som det är bunta ihop alla barnlösa i en grupp och icke-pensionärer i en annan, lika stolligt är det naturligtvis att dela in småbarnsfamiljer och pensionärer i två homogena grupper. Men detta är alltså precis vad Socialdemokraterna med Håkan Juholt i spetsen gör. Det stinker av diskriminering att utestänga småbarnslösa människor som ännu inte har fyllt 65 från möjligheten att köpa billigare avlastning hemmet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och tänk att man på nytt ska behöva påpeka att tack vare rut och rot har uppskattningsvis 24 000 nya vita jobb skapats, därav 11 000 Rut-jobb som i nio fall av tio har gått till arbetslösa, företrädesvis kvinnor utanför den reguljära arbetsmarknaden. De billigare hushållstjänsterna efterfrågas av allt fler, i fjol använde sig över 880 000 personer och 55 000 företag av tjänsterna. Detta vill nu Socialdemokraterna sätta stopp för med hänvisning till – husfriden i partigruppen?

  Så var det alkoholen. I Håkan Juholts första skuggbudget höjs alkoholskatten med 1,4 miljarder. Medan finansminister Anders Borg i alliansregeringens höstbudget förståndigt har skrotat den feltänkta idén att höja skatten på alkohol. Att tacka nej till en påspädning av sköna miljarder till statskassan är mycket olikt Borg, det faktum att han ändå gör det säger därför något viktigt som Juholt inte kan eller vill låtsas om. Nämligen att varken Systembolagets försäljning (det vill säga statskassan), folkhälsan eller den inhemska bryggerinäringen, främjas av om det blir relativt sett ännu billigare för svenskarna att åka utomlands och storhandla alkohol. Tvärtom, högre alkoholskatt är bingo för kriminella nätverk i deras ständiga jakt efter nya sätt att finansiera ännu grövre brottslighet.

  Jag tillhörde dem som oroades när Håkan Juholt valdes till ny S-ordförande. Hans bakgrund som underdog och förödmjukelsen att tidigare offentligt ha blivit bortdribblad från en topposition i partiet gjorde honom farligt revanschlysten och till ett reellt hot mot alliansregeringen, trodde jag. Så fel jag hade. För uppenbarligen har inte heller Juholt kraft nog till den förnyelse av politiken som kräver att partiets traditionalister körs över.

  MARIA ABRAHAMSSON (M)

  riksdagsledamot, Skatteutskottet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X