Annons
X
Annons
X

Juholt: Jag avgår som partiledare

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgick som partiledare efter bara tio månader på posten. Beskedet kom under lördagens presskonferens i Håkan Juholts hemstad Oskarshamn.

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / SCANPIX

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgår från posten. Beskedet kom vid en presskonferens i Oskarshamn under lördagen.

– Jag lämnar med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både Socialdemokratin och Sverige så innerligt väl behöver. Jag kommer att ge mitt fulla och helhjärtade stöd till min efterträdare, som jag är övertygad om kommer att representera hela partiet och samla Socialdemokratin, för det behöver Sverige, sa Håkan Juholt under presskonferensen.

Beskedet möttes av besvikna rop från åhörarna som samlats i köpcentret Flanaden där presskonferensen hölls.

Annons
X

Håkan Juholt tog över efter Mona Sahlin under Socialdemokraternas extrakongress i mars förra året.

Den före detta partiledaren sa under presskonferensen att han accepterade uppdraget som ordförande ”med stor ödmjukhet och tacksamhet” när han fick frågan från valberedningen. Partiet behövde en nystart, sa Håkan Juholt.

– Men nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som saknar motstycke.

Sedan dess har Juholts tid som ordförande för partiet var minst sagt stormigt, med flera politiska utspel och uttalanden som han senare tvingats backa från.

Dagens besked var väntat sedan det under fredagskvällen blev känt att Håkan Juholt kallat till en extrainsatt presskonferens i Oskarshamn. Juholt åkte till hemstaden under fredagskvällen efter ett VU-möte som pågått i två dagar.

Under den senaste tiden har Håkan Juholt sagt att han fortsätter som partiledare. Men spekulationerna om en avgång fick nytt liv när både Västmanlands och Örebros partidistrikt gick ut och öppet krävde han avgång.

En fortsättning för Håkan Juholt som partiledare hade därför ställt Socialdemokraterna i ett minst sagt obekvämt läge med en öppen strid om vem som ska leda partiet.

Håkan Juholt var bestämd med att han kommer att fortsätta vara Socialdemokrat även fortsättningsvis.

– Jag är född Socialdemokrat och kommer att dö Socialdemokrat.

LÄS MER:
Statsvetare: Håkan Juholts avgång påverkar fler än Juholt

Här meddelar Juholt sin avgång svd.se
Annons
Annons
X
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X