Annons
X
Annons
X

Juholt informerades redan i somras

S-ledaren Håkan Juholt har under flera år fått full ersättning för övernattningsboende i Stockholm - trots att lägenhetens delats med hans sambo.

Av TT
(uppdaterad)
S-ledaren Håkan Juholt försäkrade vid fredagsförmiddagens presskonferens att han inte avsiktligt brutit mot reglerna när det gäller hyresbidrag från riksdagen.
S-ledaren Håkan Juholt försäkrade vid fredagsförmiddagens presskonferens att han inte avsiktligt brutit mot reglerna när det gäller hyresbidrag från riksdagen. Foto: SCANPIX

– Jag har inte haft koll på reglerna, säger han.

Men Juholt informerades redan i somras, enligt riksdagsförvaltningen.

– Jag har inte haft koll på de regler som finns och det är jag ledsen för, säger Håkan Juholt inför ett stort pressuppbåd på Socialdemokraternas partikansli.

Annons
X

Upp till 90 000 kronor kan S-ledaren Håkan Juholt vara skyldig riksdagen för att inte ha redovisat sina boendeförhållanden korrekt, skriver Aftonbladet.

Riksdagsledamöter får ersättning för övernattningsboende i Stockholm. Om bostaden delas står riksdagen för halva hyran.

Juholt är skriven i Oskarshamn men har fått full ersättning för en fyrarummare i södra Stockholm - trots att han delar den med sin sambo.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Aftonbladet har Juholt fått 6 571 kronor i hyresersättning varje månad plus 100 kronor i elbidrag. Situationen upptäcktes i september i år när Juholt skickade in en ny blankett om hyresersättning. Hyreskostnaden hade då ökat till 7 255 kronor i månaden.

  – Det föresvävade inte mig att jag kunde ha gjort fel, säger Juholt.

  Enligt Juholt har han inte undanhållit några uppgifter eller försökt dölja något. I stället handlar det om att han inte kände till regelverket.

  – Det som faller tillbaka till mig är att jag inte kände till den regeln.

  Men riksdagsförvaltningens enhetschef Marianne Bjernbäck uppger att hon redan i slutet av juli eller början av augusti tog kontakt med en av Juholts assistenter för att fråga om det fortfarande var så att han skulle få ersättning för hela hyran.

  Riksdagsförvaltningen hade reagerat på uppgifter i medierna om att Juholt hade en sambo och ville försäkra sig om att s-ledaren fick rätt ersättning. Samtalet var mest tänkt som en ”service” till Juholt med tanke på att Juholt i sin nya roll som s-ledare är så påpassad i medierna, enligt Bjernbäck.

  Trots det lämnade Juholt in en begäran om ersättning på samma sätt som tidigare den 13 september.

  Juholt har begärt hyresersättning sedan den 1 februari 2007. Redan då fanns Juholts och sambons namn på hyresavin. Ledamöterna behöver bara begära ersättning en gång, men om förutsättningarna förändras, till exempel om hyran höjs, så måste de lämna en ny blankett om ersättning för övernattningsbostad. På den blanketten står inte uttryckligen att ersättningen halveras om hyran delas med någon annan.

  – Det är en självklarhet att vi inte betalar ersättning för andra än ledamöter, säger Bjernbäck.

  När den förra S-ledaren Mona Sahlin på 1990-talet slarvade med kontokort och sin egen ekonomi tog hon en time-out och missade möjligheten att då bli partiledare. Men kvinnliga politiker bedöms hårdare än manliga, anser statsvetaren Jenny Madestam.

  – Ja, kvinnor och män mäts med olika måttstockar. Helt klart. Jag har inte följt med i turerna kring Juholt. Om han medvetet försökt fuska till sig pengar är detta självklart ett problem. Svenskar ogillar när makthavare skor sig. Förtroendet kan således än en gång komma i gungning för Håkan Juholt, säger Madestam till TT.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  S-ledaren Håkan Juholt försäkrade vid fredagsförmiddagens presskonferens att han inte avsiktligt brutit mot reglerna när det gäller hyresbidrag från riksdagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X