Annons
X
Annons
X

Juholt har ingen finansiering för sina löften

REPLIK | SOCIALDEMOKRATERNA

Om man, som Håkan Juholt, gör anspråk på statsministerposten räcker det inte med stora ord om att ”vara livsdrömmarnas parti” (
Brännpunkt 25/11). Drömmarna måste också vara genomförbara.

Att vilja prioritera utbildning, arbetsmarknad, medborgarvärde och framtidsinvesteringar är självklart inte fel i sig, men det räcker inte med fagra löften. Väljarna har rätt att förvänta sig mer av en statsministerkandidat.

En ansvarsfull ekonomisk politik är central för att Sverige ska kunna stå starkt. Centralt är också att kunna stå för sina ord om satsningar och reformer. Tyvärr lämnar Socialdemokraterna mycket kvar att önska på båda dessa punkter. De ofinansierade löftena om allt till alla är många och den socialdemokratiska budgeten är både underfinansierad och ofullständig. Det är inte att ta ansvar i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Annons
X

Alliansen har lagt en budget för ansvar. Totalt satsas 3,5 miljarder kronor 2012–2015 på att förbättra förutsättningarna för unga att få en bra utbildning. 8,1 miljarder kronor satsas på arbetsmarknadspolitiken 2012-2014. Framför allt handlar det om att hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden. Dessutom föreslår vi en infrastruktursatsning på cirka 5 miljarder kronor, utöver de närmare 500 miljarder som investeras fram till 2021. Detta ger dessutom sysselsättningseffekt på relativt kort sikt.

Vi fredar också välfärdens kärnverksamheter från nedskärningar. Människor ska vara trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen fungerar. Alla ska kunna lita på att vården och omsorgen håller hög kvalitet. Dessutom ska hushåll och företag värnas från höjda skatter. Även i svåra tider ska Sverige vara ett land som präglas av sammanhållning.

Alliansens politik rustar Sverige för framtiden. Vi tänker inte ställa ut löften vi inte har täckning för och än mindre äventyra svensk ekonomi. Håkan Juholts strida ström av ofinansierade miljardlöften visar tydligt att det är där en av de stora skiljelinjerna går i svensk politik.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ANNA KINBERG BATRA (M)

  ordförande i riksdagens finansutskott

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X