Annons
X
Annons
X

Juholt chanslös mot Reinfeldt

Kräftgången för Håkan Juholt i opinionsmätningarna fortsätter. Enligt en mätning från DN/Synovate leder statsminister Fredrik Reinfeldt kraftigt över S-ledaren på samtliga områden i undersökningen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får stort förtroende i Dagens Nyheters och Synovates senaste opinionsundersökning. I mätningen ställs Reinfeldt mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats om vem de föredrar inom fem områden som ingår i en statsministers kärnuppdrag: Företräda Sverige utomlands, leda Sverige i händelse av en allvarlig kris, leda regeringens arbete, skapa en majoritet för sin politik i riksdagen och ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige. Fredrik Reinfeldt vinner mot Juholt med siffrorna 5-0.

Inte ens S-väljarna har fullt förtroende för sin partiledare. Endast på två områden finner S-väljare sin partiledare som bättre lämpad än Reinfeldt, skriver DN.

Annons
X

Minst förtroende har de tillfrågade för Håkan Juholts lämplighet att företräda Sverige utomlands. Hela 72 procent av den tillfrågade gruppen tror att Fredrik Reinfeldt är bättre som Sveriges ansikte utåt, medan 11 procent föredrog Håkan Juholt.

– Fredrik Reinfeldt har en väldigt stark ställning och avståndet har vuxit sedan den förra mätningen, säger Karin Nelsson, vd på Synovate till DN.

Enligt Synovate har Håkan Juholt i dagsläget en svagare ställning än vad Mona Sahlin hade i en liknande mätning 2007, då även hon varit partiledare i ett halvår.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en mätning från Aftonbladet/United Minds hamnar Socialdemokraterna samtidigt för första gången under 25 procent. Det är den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes i april 2009.

  På två månader har Socialdemokraterna förlorat drygt sju procentenheter och får nu 24,9 procent.

  Moderaterna går kraftigt framåt i mätningen och får 32,8 procent. Även Vänsterpartiet ökar och når 6,9 procent, den högsta siffran för partiet sedan mätningarna började, skriver Aftonbladet.

  Håkan Juholt är inte bekymrad över de usla opinionssiffrorna.

  – Jag kommer att leda S i valet 2014, säger han.

  Juholt vill inte ge sig själv någon tidsfrist för när opinionen måste ha vänt uppåt, annat än valet 2014.

  – Valresultatet kommer att visa inte bara att jag stärkt S utan dessutom att vi kommer att ge den här regeringen, som är fullständigt idélös, en ordentlig match, säger Juholt.

  TT: Är du inte oroad för att opinionssiffrorna ska vara fortsatt låga och att ett missnöje med dig som partiledare ska växa i partiet?

  – Jag känner ett så starkt stöd. Jag har åkt runt i flera distrikt nu. Jag har varit i Norrbotten, Göteborg, Skåne, Blekinge, Stockholm, Västmanland, Värmland och lyssnat in stämningarna och de säger till mig: Tala nu om vad vi ska göra. Peka på det socialdemokratiska alternativet, prata politik. Lämna inte walkover till Reinfeldt, säger Juholt.

  – Jag har fått väldigt mycket stöd för att fortsätta som opinionsledare.

  Enligt Juholt beror de dåliga opinionssiffrorna enbart på turbulensen kring hans felaktiga hyresbidrag från riksdagen och att han gjort fel i ett par reseräkningar.

  – Ja, jag tror att det beror på detta fullt ut. Jag beskrevs ju faktiskt som en bedragare och en grov lögnare under en veckas tid. När krutröken lagt sig och det klargjordes vad som inträffat så framstod det att jag på mer än 750 reseräkningar hade fel på två, säger Juholt.

  Han pekar på att precis innan affären om hans hyresbidrag bröt ut, så låg S på ungefär 35 procent i opinionsmätningarna. Juholts taktik för att åter få upp siffrorna är att prata politik så mycket han kan.

  – Det är mer än tusen dagar kvar till valet och det kommer avgöras på vilka partier som har idéer för framtiden. Det handlar om satsningar på skolan och äldreomsorgen. Ska vi ha en äldreomsorg som är utsåld till stora bolag som gör vinst? Det kommer att handla om vilket Sverige vi ska ha framöver, säger Juholt.

  LÄS OCKSÅ:
  Bjereld: ”Raset skapar stor oro inom S”

  .

  LÄS OCKSÅ:
  SvD/Sifo: Flykten från S bara fortsätter

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X