Annons
X
Annons
X

”Juholt äger frågan själv”

Socialdemokraternas verkställande utskott möts just nu för att återigen diskutera framtiden för partiledaren Håkan Juholt. Ulf Bjereld, statsvetare, kommenterar hur proceduren ser ut vid en eventuell avgång.

– Marken brinner under fötterna på Håkan Juholt men flera faktorer talar för att han förblir partiledare, säger Ulf Bjereld.

[object Object]
Håkan Juholt. Foto: ISABELL GRADIN / TT SCANPIX

Enligt Ulf Bjereld, s-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, finns det olika scenarier hur det går till om partiet står inför ett partiledarbyte redan nu i januari, över ett år innan kongressen 2013.

– Håkan Juholt äger frågan själv. Det verkställande utskottet kan i dag uttala att de inte längre har förtroendet för sin partiledare men han kan hävda att han är vald av kongressen och därmed sitta kvar.

Men sedan finns scenariot att Håkan Juholt själv beslutar sig för att avgå. Då inkallas partistyrelsen blixtsnabbt och en extrakongress utlyses.

Annons
X

– Då kan en tillförordnad partiledare utses och det kan vara en administratör som bara håller igång verksamheten eller en tung politiker som gör anspråk på att bli vald som ny partiledare vid kongressen, säger Ulf Bjereld som säger att allt talar för att det då kommer att ske via en öppen process till skillnad från tidigare då valberedningens arbete var slutet.

Ulf Bjereld tror ändå att Håkan Juholt får ytterligare respit som partiledare, trots usla opinionssiffror och oklarheter kring budgetprocessen.

– Känslorna är frustrerade inom partiet men det är osannolikt att ett möte med ett ”litet” VU med endast sju ledamöter leder till några drastiska förändringar. Dessutom vill partiledningen ha en öppen och stabil process och ingen snabb lösning där man står inför risken att förlora kontrollen över hela processen, säger Ulf Bjereld.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, anser att läget för Håkan Juholt är värre vid detta VU-möte än det var förra året då VU-möte hölls kring hans lägenhetsbidrag.

  – Det var inte jätteförvånande att VU uttalade sitt stöd då eftersom det inte fanns någon rättslig grund att han gjort fel. Men nu är läget värre och om han faller eller inte är svårt att säga. Oddsen för att han ska avgå har stärkts från början, säger Jonas Hinnfors.

  WEBB-TV:
  Håkan Juholt känner stöd i partiet

  LÄS OCKSÅ:
  Avgångskrav mot Juholt

  LÄS OCKSÅ:
  Oklart förtroende för Juholt i partiet

  TIDSLINJE:
  Turbulent tid ledde fram till krismötet

  LÄS OCKSÅ:
  Här är de som avgör Juholts framtid

  Turbulent tid ledde fram till krismötet svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt.

  Foto: ISABELL GRADIN / TT SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X