Annons
X
Annons
X

Juholt – hård men ohederlig

LEDARE | JOHAN INGERÖ

Ingen kan förneka att Håkan Juholt är en hårding. Inför onsdagens partiledardebatt hade han sämsta tänkbara utgångsläge: Han befinner sig mitt i sitt politiska livs hårdaste storm, är ifrågasatt internt och har en förundersökning om bedrägeri hängande över sig.

Det märktes dock inte igår. Tvärtom hann han med att både räcka fram ett erbjudande till regeringen om breda uppgörelser, och att anklaga Fredrik Reinfeldt för att vara omoralisk och sko sig på sin egen politik.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fräckheten i det där sista ger en fingervisning om hur S-ledaren tänker sig att hantera det tumult som nu omger honom. Det politiska hantverket handlar inte sällan om att gilla läget, och Håkan Juholt såg onekligen ut att trivas i talarstolen.

  Annons
  X

  Men elefanten i rummet kommer inte att försvinna bara för att riksdagens övriga partiledare är för finkänsliga för att peka på den.

  Ovanpå lägenhetsaffären och turerna kring ersättningen för en påstådd arbetsresa till Vitryssland läggs nu ytterligare sten på börda. Peter Cervin, den assistent som berättade för Dagens Industri att han informerat Juholt om ersättningsreglerna redan i augusti, har enligt partiet nu ”valt att ta semester”.

  Samtidigt,Dagens Arenas hemsida, bekräftar riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar att kollegan Morgan Johansson av Juholt fått i uppdrag att försvara Ilmar Reepalus förslag om ett andra klassens medborgarskap för invandrare.

  När Johansson snällt lydde order, och därvid drog på sig en hagelskur av (berättigad) kritik, valde Juholt att kasta honom till vargarna. ”Lösningen på gängkriminalitet är inte temporära eller andra klassens medborgarskap”, dundrade partiledaren, och tillade att han ville ”vara tydlig på denna punkt”.

  Häri ligger en ohederlighet bortom det strikt juridiska. Juholt må vara en hårding. Men inte heller mer än så.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X