Annons

”Juggemaffian” – myt eller verklighet?

I jakten på helikopterrånarna riktas misstankar mot organiserad brottslighet med rötterna på Balkan. SvD försöker utreda vad som är myt och verklighet kring ”juggemaffian” i Stockholms undre värld. En sak är klar - glöm gudfäder eller Dragan-bossar som hämtade från Snabba cash.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En man som i medierna gång på gång har kallats ”maffiakung” eller ”gudfader” är enligt poliskällor misstänkt för inblandning i det spektakulära helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga onsdagen den 23 september. Även bland dem som figurerar i polisens utredning och gripits finns flera med koppling till länder i forna Jugoslavien. Serbisk polis hade även förvarnat sina svenska kollegor om att personer därifrån var med och förberedde ett rån med helikopter i Sverige.

Foto: URBAN ANDERSSON/AFTONBLADET

”Gudfadern” Ratko Djokic sköts till döds i Skärholmen den 5 maj 2003.

Foto: BERTIL ERICSON

Dragan ”Jokso” Jokovic, mördades på Solvalla den 4 februari 1998.

Foto: SCANPIX

På kvällen den 9 juli 1998 kom fyra män in på puben Broder Tuck i Stockholm. En av dessa sköt med ett automatvapen mot en före detta 36-årig torped som avled på platsen. Offret befanns ha anknytning till kretsen kring Joksovic.

Foto: SOFIA MÜLLER/SCANPIX

Zelijko ”Arkan” Raznatovic var ledare för ett serbiskt förband, kallat Tigrarna. Han dödades på ett hotell i Belgrad, Serbien den 15 januari 2000.

Foto: MIOLJUB JELESIJEVIC/AP

Påkostad bröllopsyra råder vid Skeppsholmskyrkan. Det är en solig septemberdag 1999 och en 31-årig man och en 22-årig kvinna ska precis gifta sig. Nära och kära är där för att gratulera bröllopsparet, men det är inte bara släkt och vänner som kommit dit.

I buskarna ligger också polisens fotografer och följer noga vilka gäster som besöker bröllopet. Bland annat fastnar Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson, som knutits till den så kallade Uppsalamaffian, en stjärnadvokat och Hells Angels-bossen Tomas Möller på bild i sina finaste kostymer.

Annons
Annons
Annons