Annons
X
Annons
X

”Jag känner mig inte trygg här”

Finns det en framtid för mig i Malmö? Den frågan ställer sig 57-åriga judinnan Barbro Posner. För även om protesterna i samband med Davis Cup-mötet riktas mot staten Israel känner hon sig och andra judar hotade.

Ägg, flskor och asfaltsklumpar mötte Barbro Posner och andra judar som i januari demonstrerade till stöd för Israel. Den senaste tidens händelser har fått henne att undra om  hon har någon framtid i Malmö.
Ägg, flskor och asfaltsklumpar mötte Barbro Posner och andra judar som i januari demonstrerade till stöd för Israel. Den senaste tidens händelser har fått henne att undra om hon har någon framtid i Malmö. Foto: YVONNE ÅSELL

DC-matchen i Malmö

Läktarna ekar tomma när Sverige och Israel möts i Baltiska hallen i helgen. Några få åskådare släpps in och Barbro Posner hoppas på en fribiljett till söndagsmatchen.

– Om marken börjar brinna under mina fötter och jag känner att jag inte längre kan stanna kvar i Malmö har jag medborgerliga rättigheter i Israel. Det är därför min moraliska skyldighet att visa solidaritet med landet och de israeliska spelarna.

På fredag har Antifascistisk aktion, Afa, flaggat för att de tänker stoppa invigningen i Baltiska hallen och polisen är förberedd på bråk. På lördag väntas tusentals människor delta i manifestationen Stoppa matchen.

Annons
X

Helgens aktioner blir då de senaste i en rad protester mot staten Israel som skett i Malmö. I slutet av januari deltog Barbro Posner i en manifestation till stöd för Israel. Motdemonstranter dök upp och kastade ägg, flaskor och asfaltklumpar och polisen tvingades till slut stoppa tåget. Demonstranternas säkerhet kunde inte garanteras. Två veckor senare anordnades en liknande sammankomst och även då blev stämningen hotfull.

För Barbro Posner finns inga frågetecken kring vilka som låg bakom attackerna och glåporden.

– Vänsterfolk och araber, svarar hon snabbt men understryker att hon inte vill sätta likhetstecken mellan alla araber i Malmö och de som ställde till med bråk.

Hennes oro delas av Judiska centralrådet, som i ett brev till justitieminister Beatrice Ask vädjar om hjälp för att får ett stopp på den växande hotbilden mot judar.

Barbro Posner säger att varje gång Israel-Palestinakonflikten tar ny fart förvärras situationen för Malmös runt 1500 judar. Så när Israel i slutet av december attackerade Gazaremsan drog det igång igen.

– Det går inte att undvika att dra paralleller till att det bor så många araber i Malmö i dag. Jag har stor respekt för deras sorg över anhöriga som dött men det betyder inte att de har rätten att fysiskt gå på oss judar.

I söndags var Barbro Posner på stan med sin mamma och syster. När kvinnorna kom till Amiralsgatan möttes de av klistermärken med ”Stoppa matchen”-budskap.

– Jag rev ner märkena, men då kom en helt vanlig svensk kvinna och började skrika ”ni dödar barn”. Hon fortsatte med att ifrågasätta varför vi är i Sverige och slutade med att skrika ”ni är så snåla”.

– Hennes medkänsla för de palestinska barnen slutade i ren antisemitism, konstaterar Barbro Posner.

Men hur ser du på dem som satt upp klistermärkena och deras rätt att uttrycka sina åsikter?

– De har rätt att sätta upp dekaler och jag har rätt att riva ner dem.

På frågan om hur hon ser på framtiden är svaret ”mörkt”.

– Det är osäkert om man som jude kan bo kvar här i Malmö, säger hon och nämner Israel som ett alternativ.

Känslan förstärks av att Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) i samråd med andra politiker beslutat att matchen ska spelas inför tomma läktare.

– Jag kan inte känna mig trygg i en stad där kommunalrådet gör utrikespolitik av tennis.

Barbro Posner drar sig inte för att kalla det för röstfiskeri, något som Ilmar Reepalu tillbakavisar.

– Det låter helt befängt och helt taget ur luften. Beslutet grundas enbart på att säkerheten inte kan garanteras, säger han.

Annons
Annons
X

Ägg, flskor och asfaltsklumpar mötte Barbro Posner och andra judar som i januari demonstrerade till stöd för Israel. Den senaste tidens händelser har fått henne att undra om hon har någon framtid i Malmö.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X