Annons

Dick Harrison:Judehatet fanns i Sverige – innan det fanns judar här

I lördags attackerades Judiska församlingen i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern har anhållits för attentatet.
I lördags attackerades Judiska församlingen i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern har anhållits för attentatet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter andra världskriget tog antisemitismen en tillfällig paus i offentligheten men den dog aldrig. Idag fungerar kritiken mot Israel ofta som en effektiv maskering av judehatet.

Under strecket
Publicerad

Nazistiska organisationer i Sverige registrerade mellan 30- och 50-talen över 20 000 judar i Sverige som en förberedelse för en framtida deportation. På bilden registerkort ur ett av registren som numera finns på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm.

Foto: Ola Torkelsson/TTBild 1 av 3

SvD 28 januari 1961. Antisemiten Einar Åberg inför rätta misstänkt för hets mot folkgrupp. Åberg dömdes vid upprepade tillfällen från 1940-talet och framåt för hets mot judar. Han blev även ökänd för en skylt med texten ” judar och halvjudar äga icke tillträde” i fönstret på en bokhandel i centrala Stockholm.

Bild 2 av 3

Amin al-Husseini, stormufti av Jerusalem, besöker bosniska SS-frivilliga i Berlin 1944.

Foto: SZ-Photo/IBLBild 3 av 3

Efter den senaste tidens antisemitiska aktioner är det föga förvånande att jag får frågor om hur det ens kan vara möjligt att det frodas ett judehat i Sverige, trots att minnet av förintelsen under andra världskriget ännu är i färskt i minne, med gott om historisk litteratur och ännu levande ögonvittnen, som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Hur har antisemitismen kunnat överleva och få nytt liv?

Egentligen är frågan felställd. Det är inte alls konstigt att den svenska antisemitismen har överlevt. Det märkliga är att den ens existerar. Beläggen för dess popularitet på våra breddgrader är uppenbara redan för medeltidens räkning, trots att det inte ens levde några judar i Sverige då.

Annons
Annons
Annons