X
Annons
X
Krönika

Dick Harrison: Judehatet fanns i Sverige – innan det fanns judar här

Efter andra världskriget tog antisemitismen en tillfällig paus i offentligheten men den dog aldrig. Idag fungerar kritiken mot Israel ofta som en effektiv maskering av judehatet.

I lördags attackerades Judiska församlingen i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern har anhållits för attentatet.
I lördags attackerades Judiska församlingen i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern har anhållits för attentatet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter den senaste tidens antisemitiska aktioner är det föga förvånande att jag får frågor om hur det ens kan vara möjligt att det frodas ett judehat i Sverige, trots att minnet av förintelsen under andra världskriget ännu är i färskt i minne, med gott om historisk litteratur och ännu levande ögonvittnen, som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Hur har antisemitismen kunnat överleva och få nytt liv?

I lördags attackerades Judiska församlingen i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern har anhållits för attentatet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 4

Nazistiska organisationer i Sverige registrerade mellan 30- och 50-talen över 20 000 judar i Sverige som en förberedelse för en framtida deportation. På bilden registerkort ur ett av registren som numera finns på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm.

Foto: Ola Torkelsson/TT Bild 2 av 4

SvD 28 januari 1961. Antisemiten Einar Åberg inför rätta misstänkt för hets mot folkgrupp. Åberg dömdes vid upprepade tillfällen från 1940-talet och framåt för hets mot judar. Han blev även ökänd för en skylt med texten ” judar och halvjudar äga icke tillträde” i fönstret på en bokhandel i centrala Stockholm.

Bild 3 av 4

Amin al-Husseini, stormufti av Jerusalem, besöker bosniska SS-frivilliga i Berlin 1944.

Foto: SZ-Photo/IBL Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X