Annons
X
Annons
X

Judd Apatow: Alla vet att man kommer att vara dålig

”Seinfeld”, ”Louie” och nu – ”Crashing”. Bilden av den smått patetiska komikern kan tyckas gå på repeat. Men humornestorn Judd Apatow, som regisserar den sistnämnda, menar tvärtom att det är sjukhusserier det finns för mycket av.

Judd Apatow.
Judd Apatow. Foto: Richard Shotwell/AP

Så vi behöver alltså ännu en metaskildring av en komikers vardag?

– Absolut. Jag är trött på skildringar av läkare, men ge mig fem-sex ytterligare berättelser om komiker. Då blir jag nöjd.

”Crashing” är halvt självbiografisk och handlar om Pete Holmes och hans patetiska inledning av komikerkarriären. Varför är det intressant?

Annons
X

– För att dramatik uppstår när allt inte går vägen för huvudkaraktären. Alla bra berättelser handlar i någon mån om saker som går fel, och hur protagonisten går vidare från det.

Krävs det svårmod för att kunna skapa bra humor?

– Folk kan vara roliga av en mängd olika anledningar, och ha alla typer av personligheter. Vissa är väldigt skickliga på att se det absurda i tillvaron, helt enkelt. Men det finns också många som har genomgått någon form av trauma och på en privat nivå sett hur orättvis världen är. Det har gjort dem mer empatiska och perceptiva, och bra på att berätta om det.

Du återkommer ofta själv till dina misslyckanden i karriären.

– Mina misslyckanden? Nu vet jag absolut inte vad du syftar på.

Som när du började som ståuppare i tonåren. Måste man vara dålig, innan man blir bra?

– Ja. Alla i branschen vet att man kommer att vara dålig under en period. Det är liksom så hela processen går till. Någon säger ”Du suger” till en, man känner: ”Jag ska klara detta”.

”Crashing” har premiär på HBO Nordic den 20 februari.

Se trailern till ”Crashing”:

Judd Apatow väljer tre favoritkomiker

Maria Bamford Foto: IBL

Maria Bamford

”Min absoluta favoritkomiker just nu är Maria Bamford, aktuell i den halvt självbiografiska tv-serien ”Lady dynamite”, om hennes bipolaritet. Hon träffar rätt precis varenda gång. Ingen får mig att skratta mer.”

Louis C.K. Foto: Stephen Lovekin/IBL

Louis C.K.

”Hans tv-serie ’Louie’ inspirerade oss när vi gjorde ”Crashing”, när det gäller att skildra komikeryrket. Det är ganska få avsnitt av ’Louie’ som går in på det på djupet, men när det görs är det briljant.”

Eddie Izzard Foto: Marc Ward/IBL

Eddie Izzard

”Eddie Izzard är fantastisk, han gör ståuppshower på tyska, franska och engelska, och har som ett av sina mål att lära sig nya språk, översätta sina skämt och få dem att fungera på nya platser.”

Annons

Judd Apatow.

Foto: Richard Shotwell/AP Bild 1 av 4

Maria Bamford

Foto: IBL Bild 2 av 4

Louis C.K.

Foto: Stephen Lovekin/IBL Bild 3 av 4

Eddie Izzard

Foto: Marc Ward/IBL Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X