Annons
X
Annons
X

Jubel i FN efter svensk plats i säkerhetsrådet

Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. Kramkalas utbröt i den svenska delegationen när saken var klar efter den hemliga omröstningen.

– Det här är en bragdseger, jublade utrikesminister Margot Wallström.

Av TT
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Det krävdes 128 röster och Sverige fick 134, väl över de två tredjedelars majoritet som krävdes.

Sverige fick långa applåder i generalförsamlingen när det stod klart att säkerhetsrådet får en ny medlem. Wallström och FN-ambassadören Olof Skoog kramade om varandra.

På en pressträff i FN-högkvarterat sade utrikesministern att hon är glad och stolt.

Annons
X

– Det här är en bragdseger, det är ingen som trodde att detta var möjligt, sade hon och gratulerade de andra invalda länderna.

Ambassadörerna för FN:s 193 medlemsländer hade skrivit på lappar vilka fem länder de tycker bör få sitta säkerhetsrådet 2017—2018. Lapparna stoppades i mörkbruna lådor som FN-funktionärer gick runt med.

Två röster var nedlagda varför 191 röster avgjorde den första hemliga omröstningen för gruppen "Västeuropeiska och andra stater" där Sverige konkurrerade med Italien och Nederländerna om två platser.

Nederländerna fick 125 röster och Italien 113 i den första rundan.

Sverige tillträder en av de icke-permanenta platserna i säkerhetsrådet den 1 januari 2017 och sitter där i två år.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, har varit kritisk till att det satsades för mycket resurser på den svenska kampanjen, men har inget emot att Sverige får sätta sig i säkerhetsrådet.

– Regeringen får en större arena att bedriva utrikespoltik på och det var ju meningen.

– Sverige verkar ju för FN:s roll rent generellt. Sedan är ju Sverige intresserat av fredsbevarande operationer och har varit så i många decennier.

Han pekar även på miljöområdet där Sverige är aktivt för en global hållbar utveckling.

– Och jag skulle tro att Sverige, på marginalen i alla fall, kommer att försöka påverka säkerhetsrådet att göra någonting åt Israel-Palestina-konflikten även om det blir väldligt svårt. Det är ju en gammal traditionell svensk utrikespolitisk fråga.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra talar om en framgång för Sverige:

– Det här ger möjlighet att påverka i en orolig och viktig tid där säkerhetsrådet inte hittills har levererat tillräcklig handlingskraft i till exempel Syrien och i kampen mot terrorismen. Där kan Sverige göra skillnad.

Hon anser att det krävs en bred förankring i riksdagen om den svenska politiken i säkerhetsrådet

– Den behöver också vara transparent så att svenska folket kan följa arbetet.

"Vi vill se ett reformerat säkerhetsråd som begränsar användningen av vetot och som är lyhört för, och samarbetar med, andra utan att för den skull avsäga sig sitt ansvar", skriver Wallström i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det svenska medlemskapet i säkerhetsrådet ska vidare präglas av våra värderingar och principer, det vill säga grundvalar som folkrätt, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Wallström nämner också Sveriges engagemang i områden som Mellanöstern och Ukraina och vikten av samarbete mellan EU och FN.

Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadör Olof Skoog gratuleras i FN:s generalförsamling efter tisdagens omröstning om vilka länder som ska få en icke-permanent plats i säkerhetsrådet 2017-18. Sverige valdes in i säkerhetsrådet. Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadör Olof Skoog gratuleras i FN:s generalförsamling efter tisdagens omröstning om vilka länder som ska få en icke-permanent plats i säkerhetsrådet 2017-18. Sverige valdes in i säkerhetsrådet.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X