Annons
X
Annons
X

Jubel efter Mubaraks avgång

Egyptens president Hosni Mubarak avgår. Enligt vicepresident Omar Suleiman har Mubarak lämnat över makten till den egyptiska armén. Beskeden möttes av ett omedelbart jubel av demonstranterna på Befrielsetorget.

På lördagen rapporterade mediebolaget al-Jazira att expresidenten Mubarak har flytt landet och flugit till Förenade Arabemiraten.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

I ett kort tv-framträdande sade Suleiman att de väpnade styrkornas högsta råd tar över makten. Det var en bister Suleiman som levererade beskedet i statstelevisionen.

– Med hänsyn till de svåra omständigheter som landet går igenom, har president Hosni Mubarak beslutat lämna posten som republikens president och lämna över till de väpnade styrkornas högsta råd att sköta statens angelägenheter, sade en sammanbiten Suleiman i sitt tal.

– Må Gud hjälpa oss alla, tillade han enligt BBC:s referat.

Annons
X

De väpnade styrkornas högsta råd kommer att avsätta regeringen, upphäva parlamentet och styra genom chefen för högsta konstitutionella domstolen, rapporterade tv-kanalen Al Arabiya. Egyptens högsta militärkommando uppgav senare på kvällen att åtgärder för en övergångsfas ska läggas fram nu när Mubarak avgått och överlåtit makten på militären. Militären poängterar att man förstår allvaret i frågan och i människors krav på radikala förändringar, och att man hoppas uppnå förhoppningarna hos ”vårt storslagna folk”.

De hundratusentals demonstranterna på Befrielsetorget ömsom jublade, ömsom grät, viftade med flaggor och kramades. Ett enormt jubel steg över Kairo efter nyheten, rapporterar TT:s utsände från ett dånande Kairo. Människor vällde ut på gatorna, tutade i bilar och viftade med flaggor.

Ännu fler strömmade mot Befrielsetorget för att fira tillsammans med de hundratusentals som redan var där.

Wael Nawara, generalsekreterare i det liberala oppositionspartier al-Ghad sade att det som hade hänt var ”fantastiskt”.

– Alla är på väg ut på gatorna, tutar i lurar och alla firar på Tahrirtorget. Folk är extremt glada, sade Nawara i telefon till TT.

Han kallar det en seger för folket och hoppas att armén, som de har uppgett, kommer att respektera folkets vilja. Nu vill har att militären visar att deras uppsåt har varit ärligt.

– Vi vill höra från armén att de inte tänker ta makten och att de bara ska styra i en övergångsperiod, gärna i en grupp med ledare som åtnjuter folkligt stöd.

Nawara sade att nästa mål var att avgöra hur vägen till demokrati nu kommer att se ut.

– Jag känner mig optimistisk, många i partiet har frågat hur vi kunde bjuda in militären. Jag har sagt att alternativet vore kaos. Detta är ingen militärkupp utan en övergång.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade händelserna i ett mejl till TT.

”Folkets protester för öppenhet, frihet och demokrati i Egypten har gett resultat. Detta är en seger inte bara för Egyptens folk och demonstranterna på Tahrir-torget utan för alla som tror på och kämpar för demokratiska värderingar. Mycket arbete återstår ännu och det är viktigt att en bred och seriös dialog med oppositionen förs, som kan bana väg för fria och demokratiska val”, skriver han.

”Jag hoppas att Egypten nu går mot fria och demokratiska val och att det kan ske utan våld”, skriver S-ledaren Mona Sahlin i en kommentar till Mubaraks avgång.

Centerpartiets partiledare Maud Olofsson skriver i ett pressmeddelande att ”den modiga och imponerande kampen från det egyptiska folkets gav till slut resultat”.

Kairo TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X