Annons

Lisa Irenius:Ju mer jag läser, desto svårare blir frågan om Handke

Nobelpristagarnas böcker utställda i Börshuset.
Nobelpristagarnas böcker utställda i Börshuset. Foto: Anders Wiklund/TT

Var ska gränsen gå för Nobelpriset i litteratur – och överskrider Peter Handke den gränsen? Det är förbluffande hur så många kan uttala sig så säkert i frågan.

Under strecket
Publicerad

Peter Handke kort efter att han fått beskedet om Nobelpriset.

Foto: Francois Mori/AP

Efter den första, massiva kritikstormen mot den österrikiske författaren Peter Handkes Nobelpris har debatten börjat bli mer nyanserad. Jag förvånas ändå över hur många som, världen över, har kunnat uttala sig så tvärsäkert i frågan den senaste veckan. Mest förbluffande är hur lättvindigt personer som har ordet i sin makt – författare, kulturskribenter med flera – använder anklagande epitet. Carsten Jensen hör till dem som gått längst när han i Dagens Nyheter påstår att Handke är ”en öppen förespråkare av folkmord och utrotning”, det är anmärkningsvärt att sådana grova anklagelser publiceras utan belägg.

Det är också en lång rad personer som har använt begreppet ”folkmordsförnekare”. En av dem är juristen Anne Ramberg som på sin blogg påstår att när man ”läser vad Handke uttryckt är det uppenbart att Akademien valt att ge årets Nobelpris till en folkmordsförnekare” – dock utan att ge exempel.

Annons
Annons
Annons