Annons

Avig Maria – No more fucks to giveJu mer drastisk Mia Skäringer är desto bättre

Mia Skäringer i ”Avig Maria – No more fucks to give” som ska turnera i Sverige ända till november.
Mia Skäringer i ”Avig Maria – No more fucks to give” som ska turnera i Sverige ända till november. Foto: Annika Berglund

Det blir både hjärtskärande och riktigt skojigt när Mia Skäringer tar ut svängarna i sin dundersuccé till soloshow, om övergrepp, kroppshat och genimäns självförhärligande. Men Jenny Aschenbrenner önskar sig ännu mer drastisk humor och kompromisslös svärta.

Under strecket
Publicerad

Mia Skäringer i ”Avig Maria – No more fucks to give”.

Foto: Annika BerglundBild 1 av 1

Globen är i princip fullsatt. Kvinnor, kvinnor, kvinnor i alla åldrar och en och annan man, i rad efter rad efter rad. Det känns lite som om Mia Skäringer, som vi alla väntar på, har kallat till väckelsemöte snarare än till show. ”Avig Maria”, ja det är Mia Skäringers ovilja att träda in i snälla och färdigformaterade kvinnoroller som gett showen dess namn. Men Ave Mia känns inte heller helt fel, baserat på lyckan som hennes trogna publik känner inför att hon kliver ut på de allra största arenorna och hävdar sin rätt att vara förbannad, ful och alldeles, fullständigt okåt. Det är svårt att inte gilla.

Men, med det stora genomslaget har det också följt en lite läskig tendens att förenkla och dundra på med dogmatiska ”sanningar” om rätt och fel. Något åt det hållet, en moralpredikan i showform, var jag rädd för inför Mia Skäringers nypremiär på sin dundersuccé. Så mycket roligare att se henne inleda med ett nummer som varken predikar eller publikfriar. Istället vänder på en femöring från glada, goa Skäringer som i morgonrock kliver ut på scenen och skojar om sin egen litenhet inför publikhavet till en hjärtskärande berättelse om ett övergrepp.

Annons
Annons
Annons