JP Morgan misstänks för mutor till Wen Jiabaos dotter

Medan Wen Jiabao var Kinas premiärminister så betalade JP Morgan 75 000 dollar i månaden till Wen Ruchum, hans enda dotter för att få inflytande och affärer i Kina. Det avslöjar New York Times på torsdagen.

Publicerad
MARK LENNIHAN
Foto: MARK LENNIHAN
Annons

Storbanken JP Morgan misstänks ha mutat sig fram i Kina genom att betala 75 000 dollar i månaden till ett litet kinesiskt konsultbolag, Fullmark Consulting, med bara två anställda. Firman drevs av Lily Chang, och utåt sett var det inget konstigt med affärsuppgörelsen, annat än att det lilla företaget tycktes sakna de inflytelserika politiska kontakter som banken efterfrågade.

Men Lily Chang var inte hennes riktiga namn, avslöjar New York Times idag. Istället var det till dåvarande premiärministern Wen Jiabaos dotter Wen Ruchum som banken betalade motsvarande runt en halv miljon kronor varje månad. Bankens strategi var enkel: sätt familjemedlemmar till inflytelserika politiska kineser på lönelistan – och vinn inflytande på den gigantiska kinesiska marknaden. Dottern till premiärministern ska ha tagit emot totalt 1,8 miljoner dollar under två år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons