Joyce, 9, startar ett eget parti

Miljö och barns rättigheter är Joyces viktigaste frågor. Nu jobbar hon med att komma på ett bra partinamn, och en logga. ”Jag vet redan att några kommer rösta på mig”, säger hon.
Miljö och barns rättigheter är Joyces viktigaste frågor. Nu jobbar hon med att komma på ett bra partinamn, och en logga. ”Jag vet redan att några kommer rösta på mig”, säger hon. Foto: Frida Sjögren

Joyce är trött på att jorden är nedskräpad och att många barn har det dåligt. Nu vill hon bli statsminister och ändra på det.

Publicerad

En dag visade Joyces moster henne en bild på Facebook. Bilden var tagen efter att en stor fotbollsmatch spelats i Stockholm. Det var glassplitter, ölflaskor, skräp, smuts – och män som kissade mot husväggar – överallt. När Joyce, som bor i Sollefteå, fick se bilden kände hon sig ­ledsen.

–  Jag tänker på att de som går där, människor och hundar, kan göra sig illa på allt och att det inte är roligt att ha så smutsigt omkring sig, säger hon till SvD Junior.

Hon började fundera över vad hon kunde göra åt saken.

–  Då kom jag på att jag kan starta ett parti. Jag vill bli statsminister för att kunna sätta stopp för sådana här saker. Man vill inte gå runt i en smutsig miljö, säger hon.

Nästa år är det riksdagsval i Sverige. Då röstar Sveriges invånare fram ­vilket eller vilka partier som ska bilda regering och en statsminister kommer att utses. Just nu kan man läsa mycket om de olika ­partierna, och om frågorna som de tycker är viktiga. Det parti Joyce vill bilda kommer att ha inriktning på främst miljö, men också på barns rättigheter.

–  Alla barn ska ha rätt att gå i skolan och ha rent vatten. Det ska inte vara farliga saker som krig runt dem. Det ska vara lika för alla barn på hela jorden. Det viktigaste är att barn har det tryggt och att ingen känner sig rädd.

Joyce jobbar vid sitt skrivbord. Hon läser på Valmyndighetens sida, för att lära sig mer om hur man startar ett parti.
Joyce jobbar vid sitt skrivbord. Hon läser på Valmyndighetens sida, för att lära sig mer om hur man startar ett parti. Foto: Frida Sjögren

Joyces intresse för politik har vuxit fram. De hade pratat om politik i skolan, och när hon såg bilden med allt skräp efter fotbolls­matchen kände hon att hon var tvungen att göra någonting. Joyce visste att det fanns olika partier, men inte riktigt hur det gick till när man skapade ett själv. Därför skrev hon ett brev till en expert – och fick svar.

–  Jag har skickat brev till statsministern Stefan Löfven. Jag skrev att jag heter Joyce och undrar hur man kan starta ett parti. Jag lade också med en liten bild på mig. Sen gick det jättemånga ­dagar, och så fick jag ett svar där han gav mig tips på hur jag kan göra, berättar Joyce.

Hon blev förvånad och jätteglad över att hon fick svar, eftersom det är så många som skriver till statsministern. Nästa steg blir nu att skapa ett namn åt partiet. Något som är lite svårt, eftersom det redan finns ett parti som ­heter Miljöpartiet, och just miljö skulle hon vilja ha med i partinamnet då det är en av hjärte­frågorna.

Joyce har redan bestämt hur hennes partis logga ska se ut.
Joyce har redan bestämt hur hennes partis logga ska se ut. Foto: Frida Sjögren

–  Det viktigaste just nu är namnet. Men jag ska också skapa en logga. Den vet jag redan hur den ska se ut – en smutsig jordglob med ett rött streck över sig.

Annons

Joyce jobbar vid sitt skrivbord. Hon läser på Valmyndighetens sida, för att lära sig mer om hur man startar ett parti.

Foto: Frida Sjögren Bild 1 av 2

Joyce har redan bestämt hur hennes partis logga ska se ut.

Foto: Frida Sjögren Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons