Annons

Journalistmord sätter ljus på kvinnovåld

Afghanska delegater samlades i förra månaden för att diskutera framtida fredssamtal med talibanrörelsen. Men det finns en rädsla i att förhandlingarna kan resultera i än mer försämrade villkor för afghanska kvinnor,
Afghanska delegater samlades i förra månaden för att diskutera framtida fredssamtal med talibanrörelsen. Men det finns en rädsla i att förhandlingarna kan resultera i än mer försämrade villkor för afghanska kvinnor, Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Först verkade det vara ett dåd utfört av talibanerna. Nu tror polisen att mordet på den afghanska journalisten Mina Mangal kan ha utförts av hennes exmake.

18 år efter att talibanerna tvingades bort från makten riktar fallet uppmärksamheten på det våld som afghanska kvinnor utsätts för varje dag.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

På en gata i stadsdelen Karte Naw i Kabul tar sig två män fram på en motorcykel. Längre fram väntar en kvinna på en bil som ska ta henne till arbetsplatsen. När motorcykeln väl är i höjd med kvinnan avlossas flera skott.

Redogörelsen kommer från Radio Free Europe/Radio Libertys utsände i Kabul. Skotten träffar den väntande kvinnan som heter Mina Mangal, en välkänd tv-journalist som numera arbetar som kulturrådgivare i det afghanska parlamentet. Vad som händer efter att ljudet från skotten ebbat ut finns det få uppgifter om, men Mina Mangal avlider av sina skador.

Annons
Annons
Annons