Journalistiken behöver mångfald, inte aktivism

Foto: Privat / Jerker Ivarsson/Aftonbladet

PODD | 28 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras uppropet mot rasism på Sveriges Radio. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett upprop på Sveriges Radio gör gällande att organisationen genomsyras av rasism. Att vita medarbetare systematiskt ignorerar rasifierade medarbetares perspektiv. Att ett glastak existerar, som i synnerhet afrosvenskar inte tar sig förbi. Man efterfrågar en inventering av medarbetarnas rastillhörighet och vill ha kvoter för att minst 25 procent ska ha utländsk bakgrund och 15 procent ska ha utomeuropeisk bakgrund, med särskilt fokus på att öka andelen svarta. Uppropet kan läsas här.

I dagens podd diskuteras uppropet, definitionerna av rasism och mångfald, samt farorna med att köpa uppropets påståenden rakt av. Samtalet sköts av Ivar Arpi ihop med Trifa Abdulla, journalist på P4 Blekinge, Evin Rubar, mångårig journalist på SVT, samt ledarsidans Jesper Sandström.

(Vi försökte nå någon från uppropet för att delta, men lyckades inte få med någon. Säkert på grund av kort varsel med förfrågningen.)

Här kan du lyssna på Trifa Abdullas reportage om hur det var att slå sig fri från sin familj. (I podden angavs felaktigt att det var från 2017. Det är från 2019.)

Efter reklamen visas:
Journalistiken behöver mångfald, inte aktivism
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons