Journalisterna väntar på åklagarens beslut

På tisdagen måste de båda terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bestämma sig för om de ska söka benådning eller om de ska överklaga domen på elva års fängelse. Deras avvaktan beror på ovisshet om åklagaren kommer att överklaga domen.

Publicerad
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Foto: SCANPIX
Annons

Efter att domen föll den 27 december uppstod diskussionen kring vilken taktik Schibbye och Persson skulle välja. De har bestämt sig, men vill avvakta med att lämna in sin officiella begäran – vilket måste ske senast den 10 januari – eftersom det är oklart hur den etiopiska åklagarsidan agerar. Det är nämligen oklart vad som händer om svenskarna söker benådning samtidigt som åklagarsidan överklagar domen.

Klart är att Martin Schibbyes och Johan Perssons advokater inte både kan söka benådning och samtidigt överklaga. Experter har tidigare hävdat att den bästa möjligheten för de båda svenskarna att bli fria så snart som möjligt är att söka benådning. En av dem är Tekese Negash, professor i historia och forskare i etiopisk politik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons