Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Journalisterna som avslöjade kyrkans pedofilskandal

Stillbild från bioaktuella Spotlight. Filmen skildrar Boston Globes avslöjande av katolska kyrkans pedofilskandal.
Stillbild från bioaktuella Spotlight. Filmen skildrar Boston Globes avslöjande av katolska kyrkans pedofilskandal. Foto: Universal.

Spotlight skildrar Boston Globes avslöjande av pedofilhärvan inom den katolska kyrkan. SPG har träffat en av journalisthjältarna samt skådespelaren som spås vinna en Oscar för sin gestaltning av honom.

Text: Erik Augustin Palm - 11 februari 2016
Annons

De senaste två åren har ett flertal skildringar av journalistik dykt upp på vita duken. Från Nightcrawler (2014) – där Jake Gyllenhaals gränspsykotiska frilanskameraman visar upp mediebranschens mörkaste sidor – till True Story (2015) – som skildrar skulden hos en journalist som anklagas för fabricering – till Trainwreck (2015), där Amy Schumer spelar en skribent på ett sunkigt mansmagasin.

Och så Spotlight, som hade premiär igår, filmen som återberättar den sanna historien om hur de grävande journalisterna på Boston Globe gjorde tidernas scoop i början av 2002, då de avslöjade den omfattande pedofilskandalen inom den katolska kyrkan i Boston, vilket kom att leda till en internationell kris för katolicismen.