Annons
X
Annons
X

”Journalister utstrålade hat och förakt mot mig”

Håkan Juholt (S) kommenterar i Sveriges Radio om det mediedrev han utsattes för i höstas.

– Det fanns några jag mötte som verkligen utstrålade hat och förakt mot mig och det var obehagligt, säger Juholt och syftar på de journalister som bevakade turerna kring partiledarens boendeersättningar.

I en dokumentär av Sveriges Radio P1 berättar Håkan Juholt om de känslor och uppfattningar han har om det mediedrev som han blev utsatt för.

Dokumentären tar upp den nyhet som kom mitt under drevet i SVT om hur ”säkra källor intygar om att Håkan Juholt ska avgå”. Något som inte visade sig stämma utan Socialdemokraternas verkställande utskott meddelar sitt förtroende vid ett sammanträde om hans framtid som partiledare.

– Man blev indragen i ett spel och utnyttjad som journalist, säger Juholt till SR.

Annons
X

– Jag tycker om tuff journalistik. Jag tycker om att läsa journalistik och då måste man också utsätta sig för den. Makten ska granskas. Men sedan finns det inslag – att man inte klarar av sin källkritik utan låter sig luras med i ett spel, säger han till SR.

Håkan Juholt beskriver den stämning som var under veckan när mediedrevet hade skruvats upp.

– Vi går över i ett läge där jag kände hat i luften. Det var hatisk atmosfär och jag såg i ögonen på en del av dessa mycket duktiga journalister att det var en otroligt uppskruvad stämning efter att man hade väntat sex sju timmar utanför VU.

– Man hade i en vecka rapporterat om det självklara som skulle hända. Sedan uttalar VU stöd för mig, jag går ner och talar om att jag kommer fortsätta, åklagaren lägger ner förundersökningen, allt detta händer inom några timmar och luften går ur där, hela sufflén bara pyste ihop. Och under den tiden den pyste ihop då var det några jag mötte som verkligen utstrålade hat och förakt mot mig, och det tycker jag var obehagligt.

Håkan Juholt talar även i dokumentären om hur han själv förändrades i takt med att rapporteringarna om honom intensifierades och märkte att han var starkare än han själv trodde.

– Jag har lärt känna mig själv, jag har lärt känna mitt inre och vad det finns för krafter och övertygelser. Jag väljer inte den enkla vägen ut, jag är inte sån som kastar in handduken, säger Juholt.

LÄS OCKSÅ:
”Eliten i Stockholm bakom attackerna”

- - -

LÄS OCKSÅ:
S-topp: ”Juholts fel att partiet tappar”

Så var 2011 för Socialdemokraterna svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X