Journalisten Frida Söderlund: ”Jag kommer inte flytta på mig”

Hon har ett jobb som väldigt många drömmer om. Juniorreportern Emma träffade nöjesjournalisten Frida Söderlund.

Frida och Emma. ”Jag beundrar henne jättemycket och vill själv bli journalist”, säger Emma.
Frida och Emma. ”Jag beundrar henne jättemycket och vill själv bli journalist”, säger Emma. Foto: Ari Luostarinen

– Jag har alltid velat göra det här, säger Frida Söderlund.

Hon jobbar som nöjesjournalist på Sveriges största tidning, Aftonbladet, och har konton med tiotusentals följare i sociala medier. I hennes arbetsuppgifter ingår att träffa världsstjärnor, leda tv-program och galor som Rockbjörnen.

–  Mitt tonårsjag är väldigt glad och tycker jag är skitcool, säger hon.

Hur är det att träffa alla stjärnor och kända människor?

–  Det är väldigt kul! Jag blir inte nervös vilket jag tycker är väldigt skönt. De är där för att träffa mig, lika mycket som jag är där för att träffa dem.

När Frida träffade One Direction första gången hade hon fem minuter på sig att göra intervjun.

–  De var inte på så bra humör, det var precis innan Zayn hoppade av. Det blev inte bra. Jag avbröt Harry Styles vid ett tillfälle. Han blev sur, allt blev kalabalik och det slutade med att alla fans var sura på mig för att jag avbröt honom.

Andra gånger är det "helt magiskt". Som när Selena Gomez ringde upp henne eller när Frida stod inför en jättestor publik på Rockbjörnen med Keyyo och Daniel Norberg.

Frida Söderlund. Foto: Ari Luostarinen

Vägen till att bli programledare och få göra intervjuer med internationella stjärnor har gått via jobb på lokaltidning, journalistutbildning och sedan praktik på Aftonbladet där hon blev anställd som 20-åring. Men mest av allt har Frida skrivit – dagböcker, intervjuer och andra texter.

Du når ut till väldigt många unga människor, vilket är ditt budskap till dem?

–  För mig är det viktigt att unga, framför allt tjejer, känner att de har sin egen frihet. Att de är fria att bestämma över sitt eget liv, sin egen kropp och att vara precis den man är. Att tjejer har samma rättigheter och värde som killar, och det kämpar jag för att förmedla.

Frida och Emma på Aftonbladets redaktion. Foto: Ari Luostarinen

Vad har du gått igenom för att ta dig dit du är i dag?

–  Jag har kämpat väldigt mycket med prestationsångest. Som barn hade jag inget tålamod, utan ville bli bäst direkt. Nu när jag blivit äldre får jag kämpa med att inte jobba för mycket. Min kropp kollapsade tidigare av för mycket stress, det var svårt. Men att gå igenom något svårt kan också göra en starkare.

Hur är det att ha ett jobb som många fantiserar om?

–  Jag känner mig väldigt tacksam över att jag får göra massa spännande saker. Jag hoppas att läsaren eller tittaren känner sig inbjuden att vara med i det jag gör. Så länge man jobbar hårt, vågar kämpa och tro på sin dröm kan den bli verklighet, oavsett vad det är. Det gäller att inte ge upp, säger Frida.

Du har skrivit att du får mycket näthat. Hur hanterar du det?

–  Det är svårt att hantera det. Till hundra procent är det skitsnack de skriver, men ibland börjar man tvivla. När jag får hat tänker jag att jag gör någonting rätt. Jag gör någonting som vänder upp och ner på hatarnas världsbild. Jag kan ta att de blir arga, för jag vet att det finns många som backar mig. Jag kommer inte flytta på mig eller bli tystare. Jag kommer att väsnas mer.

”Jag vill kunna stärka andra med det jag gör. Om jag så bara lyckas stärka en enda person, så betyder det mycket”, säger Frida. Foto: Ari Luostarinen

Vad har du för tips till unga som utsätts för nätmobbning?

–  Prata om det! Det är jätteviktigt att inte känna skam eller skuld. Prata med en kompis eller vuxen, det är mycket lättare att dela det som gör ont med andra. Och vuxna kan oftast hjälpa till.

Vad vill du helst göra nu?

–  Ännu mer journalistik för unga. Och så vill jag träffa
Rihanna.

Frida och Emma. ”Jag beundrar henne jättemycket och vill själv bli journalist”, säger Emma.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 4

Frida Söderlund.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 4

Frida och Emma på Aftonbladets redaktion.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 4

”Jag vill kunna stärka andra med det jag gör. Om jag så bara lyckas stärka en enda person, så betyder det mycket”, säger Frida.

Foto: Ari Luostarinen Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X