Annons
X
Annons
X

Josefsson: Vi ska stå upp för mänskliga rättigheter

Sveriges Radios medarbetare i Malmö ska vara försiktiga med att uttrycka åsikter – även när det handlar om att stå upp för människors lika värde och mänskliga rättigheter.

– Det blir väldigt märkligt, säger Janne Josefsson som i går berättade om de nya buden från radion.

Brevet som SR Malmös kanalchef skickade.
Brevet som SR Malmös kanalchef skickade.

Sveriges Radio har hamnat i blåsväder sedan komikern
Soran Ismail tvingats avstå medverkan i P3:s Morgonpasset, detta eftersom han anses vara för politisk färgad då han tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna.

På liknande vis blev upprördheten stor då Arbetarbladets chefredaktör
Daniel Nordström nekades fortsatt medverkan i P4 Gävleborgs program Nyhetskommissionen. Skälet som angavs var att Nordström ”förknippas väldigt intimt” med den S-märkta tidningen – trots att han själv aldrig tagit partipolitisk ställning.

Under gårdagens SVT Debatt kunde programledaren Janne Josefsson berätta om nästa – i mångas ögon oförklarliga – ställningstagande från Sveriges Radios sida.

Annons
X

Kanalchefen i Malmö hade skickat
ett brev till sina medarbetare där hon skriver att det gäller att tänka sig för kring privata uttalanden och att särskild försiktighet ska iakttas under valåret.

”Tänk alltså två gånger innan ni kommenterar och delar med er nyheter, artiklar foton mm. Detta gäller även när det handlar om ’goda’ saker som mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet.”

Nu säger Janne Josefsson, själv mångårig public service-medarbetare, att han reagerar på formuleringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De nämner tre saker: mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet. Det är snarast där det formuleras i avtalet mellan staten och Sveriges television att vi ska ta ställning. Jag kan förstå att man inte kan ha programledare som direkt går emot eller förordar ett politiskt parti. Men just den formuleringen kände jag att vad är det man kommunicerar här? Vad är det man säger till mina medarbetare? Den blev väldigt märklig.

  Janne Josefsson berättar att han hade avtalat tid med kanalchefen för en intervju, men att hon ”gick fullständigt under jorden”. Och han är förvånad över att Sveriges Radios medarbetare inte reagerar kraftigare.

  Han tror att brev likt det som nu citeras kan skapa en räddhågsenhet.

  – I de avseendena ska vi inte tveka. Vi ska inte i tid och otid gå ut och propagera för olika saker. Vi ska skapa trovärdighet, men i de frågorna uppfattar jag att vi är skyldiga att ta ställning. Vi ska vara för demokratiskt statsskick, vi ska vara för att människor behandlas lika både vad gäller kön, ras och så vidare. Börjar man dribbla med det där, då blir det märkligt. Och jag hade velat göra en intervju med kanalchefen om det.

  S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld säger att han trodde att han hörde fel när ovan nämnda brev lästes upp i tv.

  – Jag tycker att det är häpnadsväckande. Men det var inte fel, brevet var tyvärr lika illa som det redovisades i sändning. Det är ett förringande av mänskliga rättigheter och den värdegrund som Sveriges Radio är satt att försvara. Det är uppenbart skrivet av en person som inte förstått detta uppdrag.

  Ulf Bjereld säger att han ser två tendenser i samhället som har lett fram till den debatt som nu råder – och ett medieklimat där sådana formuleringar kan skrivas.

  – Det ena är att i det nya medielandskapet har teknikutvecklingen gått så långt att den opartiskhet som har fungerat väldigt bra för public service och en del andra medier nu måste definieras om. Man kan inte längre använda samma definition som tidigare, utan måste utveckla begreppet opartiskhet. Det arbetet är inte gjort och därför fungerar det inte att bara tala om opartiskhet – då blir det något annat än man sa tidigare.

  Det andra Ulf Bjereld pekar på är Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

  – SD måste nu behandlas som ett parti bland andra och då lutar man sig mot opartiskhetsprincipen – men upptäcker att den inte riktigt fungerar. Då blir man osäker, ängslig och svajig. Det är det vi har sett.

  De avstängningar som drabbat Soran Ismail och Daniel Nordström tycker Ulf Bjereld är händelser i samma riktning.

  – Jag kan förstå hur ledningen tänker kring Soran Ismail, men jag tycker att de tänker fel. Det finns en sån ängslan för att en person som på något vis tagit politisk ställning inte skulle kunna medverka i centrala sammanhang i Sveriges Radio. Och det gäller oavsett vilket politiskt håll man kommer ifrån.

  Han tycker att samhällsdebatten riskerar att bli fattigare om personer som Soran Ismail inte ska kunna höras i radion bara för att det är valår. Men det som skett kring Daniel Nordström tycker han är än konstigare.

  – Det är utomordentligt märkligt. Och ingenting av det som har sagts om de här andra fallen går att tillämpa på honom. Han är chefredaktör för en socialdemokratisk tidning, men har själv ingen politisk tillhörighet och det är heller inte så att den tidningen är politisk någon annanstans än på ledarplats.

  SvD söker Sveriges Radios kanalchef i Malmö för en kommentar.

  Medieforskare kritiserar SR svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Brevet som SR Malmös kanalchef skickade.

  Bild 1 av 2

  Janne Josefsson.

  Foto: PATRIK ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X