Annons
X
Annons
X

Josefsson: Vi fokuserar på de negativa sidorna

Föräldrarna till ensemblen i Glada Hudik-teatern hävdar att Uppdrag Granskning ger en helt felaktig bild av teatern.

Nu svarar Janne Josefsson på kritiken. Han menar att syftet var att visa de negativa sidorna, och att programmet inte visar en balanserad bild.

Från Glada Hudiks föreställning.
Från Glada Hudiks föreställning. Foto: PER TRANÉ

I en artikel på SvD Brännpunkt
skriver 24 anhöriga till den funktionshindrade ensemblen i Glada Hudik-teatern att SVT:s Uppdrag Gransknings program om teatern och dess grundare Pär Johansson orsakat ”oro, sorg och smärta hos såväl ensemble som anhöriga”.

Om man bara tittar på Uppdrag Granskning blir det inte en helt riktig bild av teatern.
Janne Josefsson

Föräldrarna hävdar nu att de inte står bakom Uppdrag Gransknings kritik. De skriver att de aldrig fått frågan om att ställa upp i programmet, men att Uppdrag Granskning trots det uppger att föräldrarna inte vågar gå ut i tv med sin kritik mot teatern.

Annons
X

Men enligt Janne Josefsson, programledare i Uppdrag Granskning, stämmer inte det.

– Flera av dem som undertecknat här har varit kritiska till teatern, enligt de uppgifter jag har fått. Flera av dem har fått frågan om att medverka, säger han.

Om det stämmer, varför skulle de ha undertecknat debattartikeln?

– Det är svårt för mig att veta. Det kan vara att de ändrat uppfattning, säger Janne Josefsson.

Enligt Lars-Göran Svensson, en av reportrarna som gjorde reportaget, kommer kritiken från ett tiotal källor med anknytning till teatern.

– Det finns en källproblematik i detta. Vi är tvungna att vara svepande för att inte peka ut enskilda individer. Närhet innebär inte per automatik att det är föräldrar. Det kan vara syskon, det kan vara anställda eller vårdare.

Janne Josefsson tror också att det finns anledning att kritisera kommunen.

– De ser oss som några otäcka människor som kommer och ska skada detta, och då skapas en atmosfär av dom och vi. I den andan kanske den här artikeln är skapad. Men jag har stor respekt för de anhöriga och att de verkligen tycker så här. Jag tror inte att de är manipulerade till att skriva det här.

Han säger att hela tanken med reportaget var att ge en annan bild än den gängse uppfattningen av teatern och Pär Johansson.

– I vårt reportage är det de negativa bilderna som kommer fram, medan den andra bilden är totalt förhärskande i media. Vi tar upp den kritiska granskningen. Det blir betoning på det negativa för att ingen annan har pratat om det. Det kännetecknar alla våra program, vad vi än granskar.

Enligt Josefsson har många inblandade varken en helt svart eller en helt vit bild av teatern.

– Många av dem som tagit upp kritik kring till exempel pressen på dem som jobbar på teatern och betalningen är också överväldigade över hur mycket bra den här teatern har skapat för deras barn. Bilden är dubbel, jag är en av dem som tycker att det är fantastiskt det här som Pär Johansson har skapat. Men den här andra sidan bör komma fram.

Janne Josefsson säger att man kanske inte kan säga att programmet är helt balanserat.

– Det är klart att om man bara tittar på Uppdrag Granskning blir det inte en helt riktig bild av teatern, utan detta blir en annan bild som har hållits undan.

Hade det varit bra om de anhöriga fick uttrycka positiva sidor i programmet?

– Det hade kanske varit bra. Men det tycker jag fanns med på ett annat sätt ändå, att det sades att man förstod det.

Annons
Annons
X

Från Glada Hudiks föreställning.

Foto: PER TRANÉ Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X