Josefsson pantsatte Vattenfall

Vattenfalls vd Lars G Josefsson har pantsatt hela Vattenfallkoncernen sedan han ingått ett avtal med tyska myndigheter, rapporterar TV 4 Nyheterna. I juni i fjol skrev Josefsson under ett dokument som reglerar skadeståndsskyldigheten vid en eventuell olycka på bolagets kärnkraftverk i Tyskland. I praktiken innebär avtalet, enligt kanalen, att hela koncernen pantsatts i och med att Vattenfall har obegränsat skadeståndskrav - vid en stor olycka riskerar hela koncernen att gå i konkurs.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Näringsminister Maud Olofsson (C) säger att regeringen först för några veckor sedan fick vetskap om att hela Vattenfallkoncernen gjort sig obegränsat skadeståndsansvarig för en eventuell olycka i den tyska delen av Vattenfall.
SvD kunde redan den 15 september i år berätta att en kärnkraftsolycka i Tyskland skulle kunna sänka hela bolaget.

Att hela koncernen fått det obegränsade ansvaret för missöden i Tyskland, inte bara den tyska delen av verksamheten, är följden av att koncernen genomförde en bolagsombildning 2008, enligt näringsministern. Det framgår också av en utredning om kärnkraftsansvar som lämnades till regeringen för en dryg vecka sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons