Annons
X
Annons
X

”Josefsson borde skickas till Nordkorea”

Både vd Øystein Løseth, Lars G Nordström och finansmarknadsminister Peter Norman tvingades igår ut på banan med det smärtsamma meddelandet: det statliga bolaget tvingas till ytterligare 29,7 miljarder kronor i nedskrivningar och styckas i två delar. Men inom Vattenfall riktas ilskan mot den expansionstörstige förre vd:n Lars G Josefsson.

Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson.
Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson. Foto: SCANPIX

– Han har förskingrat 47 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar. Jag tror knappt att svenska folket förstår hur mycket pengar det är. Fyrtiosjutusenmiljoner kronor slängde han bort i ett bräde. Det finns inget straff inom den svenska juridiken som är hårt nog. Det är därför jag skämtsamt brukar säga att han borde skickas till Nordkorea, säger Jan Palmqvist, ordförande för Seko och Vattenfalls förhandlingsorganisation, som jämför näringsdepartementets rekommenderade pris med den prislapp Vattenfall faktiskt betalade under Josefssons ledning.

Den bittra eftersmaken av affären är uppenbar. Nedskrivningarna kopplade till Nuon är enligt energijättens egna beräkningar hittills uppe i 37,5 miljarder kronor och Vattenfall delas nu upp i två bolag: ett nordiskt och ett ”kontinentalt”.

Enligt Palmqvist är nedskrivningarna ett sätt att locka utländska riskkapitalister att bli delägare i den kontinentala delen av bolaget, men han tror att det krävs ytterligare nedskrivningar innan de får aptit på den nu sargade verksamheten.

Annons
X

– Om man betalar 97 miljarder för något som är värt 60-70 miljarder kan vem som helst räkna ut att det kommer bli fortsatta nedskrivningar.

SvD Näringsliv har sökt Lars G Josefsson för en kommentar, hittills utan resultat.

- - -

BAKGRUND: SvD:s granskning av Nuonaffären

Allt började med ett mejl. SvD:s granskning av Nuonaffären, genomfört av reportrarna Jacob Bursell och Andreas Cervenka, inleddes strax efter årsskiftet. Den första artikeln var publicerad i början av februari. Bara några veckor senare var granskningen ett statsministerärende.

Fredrik Reinfeldt blev hårt attackerad av oppositionen som krävde att regeringen skulle offentliggöra det underlag man hade när Vattenfall fick klartecken att genomföra det katastrofala Nuonköpet.

Mejlet i fråga var från tjänstemannen Elsa Widding på näringsdepartementet och adresserat till Dag Andresen, Vattenfalls dåvarande finanschef. I mejlet, daterat en månad innan affären blev klar i februari 2009, skriver Widding att Vattenfall ”bör klara ett förvärv på i storleksordningen 70 miljarder kronor”. Nuon, som kostade 97 miljarder kronor, var således 27 miljarder kronor dyrare än vad departementet ansåg att Vattenfall mäktade med. Elsa Widding har bekräftat att hon skrivit mejlet.

Avslöjandet att till och med regeringens tjänstmän varnat för jätteköpet fick stor uppmärksamhet. Många ifrågasatta återigen den redan hårt kritiserade affären. Miljöpartiet KU-anmälde till och med den tidigare näringsministern Maud Olofsson.

Granskningen fortsatte och SvD:s reportrar fick ta emot en rad tips om att Vattenfalls vd Öystein Löseth hade fått en extra bonus med anledning av den statliga energijättens köp av holländska Nuon. De uppgifterna kunde senare avfärdas efter en särskild advokatrapport. Men bara en kort tid senare hamnade Vattenfall återigen i strålkastarljuset.

SvD kunde avslöja att en grupp traders på statliga Vattenfall hade guldkantade bonusavtal som gjorde dem stormrika. Ett femtiotal personer har fått dela på upp till 175 miljoner i bonus om året. Det blev inte bättre av att några ur tradinggruppen tidigare arbetade på det kraschade amerikanska skandalbolaget Enron.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X

Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X