Josefsson anklagas för häxprocess i tv

Under strecket
Publicerad
Annons

Uppdrag gransknings program om tvångsomhändertagandet av en liten pojke i Oskarshamn väcker starka känslor. Efter tisdagens tv-program har Justitieombudsmannen fått in ett 50-tal anmälningar mot Oskarshamns kommun, och upprörda tittare har mejlbombat kommunen.
Men nu anklas programmet, och journalisten Janne Josefsson, för att medvetet ha förtigit viktiga fakta om fallet.

– Antingen har han medvetet undanhållit den tragiska sanningen. Eller är det kanske så att han inte fattar någonting av vad det här handlar om?, säger socialdirektör Hjördis Flodström Nilsson som menar att Janne Josefsson gett en grovt förenklad bild av grunderna för omhändertagandet, samtidigt som tittarna inte fått klart för sig att omhändertagandet är prövat och godkänt av två rättsliga instanser.
Hjördis Flodström Nilsson, som är socialdirektör vid länsstyrelsen i Gävle, har tidigare på uppdrag av Socialstyrelsen granskat kammarrättsdomar som gäller tvångsomhändertagande av barn under 12 år. Hon arbetar nu bland annat på en bok om
barn till förståndshandikappade.
För några månader sedan blev hon kontaktad av Uppdrag granskning, som ville att hon skulle kommentera det psykologutlåtande som skrivits om de lätt förståndshandikappade föräldrarna i Oskarshamn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons