Annons

Josefine tar plats bland stjärnorna

Hon har bara hunnit med tre ”riktiga” landskamper. Och i sommarens EM-kvalspel har hon som bäst fått plats på avbytarbänken. Men nu tar 20-åriga Josefine Öqvist plats i den svenska VM-truppen till USA.

Under strecket
Publicerad

Marika Domanski- Lyfors - Överraskad? Ja, närmast chockad, faktiskt. Jag har knappt fattat det ännu, säger Bälinges egen skyttedrottning på mobiltelefon till SvD timmarna efter nomineringen. När Josefine - som prickat in 12 mål i damallsvenskan så här långt - ställdes åt sidan i EM-kvalet mot Finland nyligen och istället skickades till U21-landslaget trodde hon att VM-chansen var borta. - Jo, det kändes så. Men samtidigt hade jag väl ett litet, litet hopp kvar innerst inne. Jag var riktigt nervös i måndagskväll men nu känns det otroligt kul.

Tidigt på tisdagsmorgonen fick Josefine klartecken för VM-spel. Men inte av förbundskapten Marika Domanski-Lyfors utan via landslagssekreteraren Cecilia Sandell. - Hon trodde att Marika redan ringt och skulle bara kalla mig till presskonferens med VM-truppen senare under dagen. Vi blev nog båda ganska överraskade av det samtalet. Hur firar man att man är den största överraskningen i ett VM-lag? - Jag ska åka med vårt klubblag till Gröna Lund. Det är väl ett lämpligt sätt. Domanski-Lyfors har haft ögonen på den uppländska forwardstalangen under lång tid. - Josefine är en mycket intressant spelartyp. Absolut en spelare för framtiden med både teknik, snabbhet och målsinne, säger hon. Själv ringde förbundskaptenen ingen av de uttagna VM-spelarna. Istället tog hon kontakt med de tjejer som stått på gränsen till VM-spel men som i sista stund lämnades utanför truppen. - Det känns i hjärtat när man tvingas ta såna här beslut. De är klart att många blir besvikna men konkurrensen är stenhård. Och det är ju bra för fotbollen i stort. Till dem som försvann ur diskussionen i den avslutande gallringen hör Djurgården/Älvsjös duo Ulrika Björn och Elin Flyborg, Umeås Linda Dahlqvist och Kopparberg/Landvetters Anna-Maria Eriksson. - Vi har en stomme som vi bygger laget kring. Men det har väl varit ett par platser vi diskuterat in i det sista, säger Marika Domanski-Lyfors. Vi vill så långt det är möjligt spetsa truppen och få den sista delen av kvalitet som vi saknat.

Annons
Annons
Annons