Annons
X
Annons
X
Musik
Kommentar

Hanna Österberg: Josefin Nilsson var Gotlands Gaga

(uppdaterad)
Josefin Nilsson 1969–2016

Plysch, sammet och så mycket tyll som fick plats i utklädningslådan. Den blondaste i tjejgänget hade kanske turen att få vara Ainbusk-Josefin. Hoppreps-mimning till ”Lassie” och ”Älska mig” i spegeln. Josefin Nilsson var Gotlands Gaga.

[object Object]
Josefin Nilsson. Foto: TT

Låtarna här ovan må vara de mest kända, men de är bara toppen av ett isberg till den låtskatt som Ainbusk stod för under nära tre decennier på olika scener.

8 studioalbum, 7 singlar/EP:s, en Melodifestivalmedverkan (2008), revyer, återkommande föreställningar under somrarna på Gotland och samarbete med Björn och Benny. För Josefins del även en huvudroll i Måns Herngrens och Hannes Holms dramakomedi ”Adam & Eva” från 1997, ytterligare två filmroller och en roll i musikalen Chess. Ingen gotländsk grupp har varken före eller efter Ainbusk lyckats med något liknande – sett till både genomslag och produktionstakt.

Josefin Nilsson var den som lärde oss tjejer som växte upp på den gotländska landsbygden på 90-talet att showa och ta för sig. Hennes skratt var ett sådant som fick alla att vända sig om när man gick genom När på somrarna.

Annons
X

I min fasters gedigna CD-hylla fanns skiva efter skiva. Revy med clownnäsor – men också finstämd pop, där Josefins karaktäristiska röst alltid blev en bra balans mot resten av gruppens stämmor. Några år senare, när jag växt ur kläderna i utklädningslådan, spelade jag plattan Stolt på min bärbara CD-spelare i flickrummet.

Jag är stolt att vara kvinna
är stolt att vara den jag är

Det hesa wailandet satte sig i väggarna – och även i medvetandet hos flera unga tjejer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Josefin Nilsson och Ainbusk var show och sång, men också eftertänksamhet och allvar. Den senare delen fick ta stor plats under det som skulle komma att bli Josefins sista projekt, föreställningen Systrarna Sisters tillsammans med systern Marie. Även där har Benny Andersson skrivit musiken. ”Sisters” återkomst blev en succé i Visby, och det var klart att föreställningen skulle spelas även i Stockholm. Nu blir det inte så.

  Pappas sms kommer före pushnotiserna om att hon är borta, alldeles för tidigt. Siv gutt Josefin.

  Gunatt, gunatt ti läitn u stäur
  kring haile oe jord
  Dagen jär yvar
  u nå gar vörr ti dråimars land

  (God natt, god natt till liten och stor
  kring hela vår jord
  Dagen är över
  och nu går vi till drömmarnas land)

  Annons

  Josefin Nilsson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X