Annons

ProcessenJosef K vilse i musikaliskt fenomenal Kafkakväll

”Processen”, baserad på Franz Kafkas roman, dansas av Kungliga Baletten i koreografi av Jiří Bubeníček. På bilden Arsen Mehrabyan i rollen som Josef K.
”Processen”, baserad på Franz Kafkas roman, dansas av Kungliga Baletten i koreografi av Jiří Bubeníček. På bilden Arsen Mehrabyan i rollen som Josef K. Foto: Sören Vilks

Kampen för det fria ordet och mot antisemitismen är angelägna teman i ”Processen”. Men trots goda intentioner blir de tjeckiska upphovsmännens tolkning av Kafkas roman och liv rörig. Det visuella och musikaliska lyfter dock danskvällen, tycker Gunilla Jensen.

Under strecket
Publicerad

”Processen”, baserad på Franz Kafkas roman, dansas av Kungliga Baletten i koreografi av Jiří Bubeníček. På bilden Arsen Mehrabyan i rollen som Josef K.

Foto: Sören VilksBild 1 av 3

”Processen” med Hampus Gauffin, Samuele Ninci, Julien Keulen, Arsen Mehrabyan (liggande), Jonatan Davidsson, Hiroaki Ishida och Otmar Klemann.

Foto: Sören VilksBild 2 av 3

Daria Ivanova i en av kvinnorollerna.

Foto: Sören VilksBild 3 av 3

I vårsäsongens sista dagar klipper Kungliga Balettens chef Nicolas Le Riche till med ännu en urpremiär – en helaftonsbalett för stor ensemble. Här knusslas sannerligen inte med pengar och resurser. Från Tjeckien har han hämtat bröderna Jiří och Otto Bubeníček hemmahörande i Prag och med karriärer i bland annat Tyskland. Fina dansare som nu ägnar sig åt koreografi respektive scenografi. Underlaget för denna balett i två akter är landsmannen Franz Kafkas världsberömda roman ”Processen”, utgiven postumt 1925, året efter författarens bortgång i lungsot.

Handlingen i baletten hämtar inte bara stoff från romanen utan också ur Kafkas eget liv och flikar in helt nya händelser och figurer som koreografen diktat till. Allt utspelar sig i ett obegriplig samhälle där förtryck och skoningslös byråkrati råder. Huvudpersonen, Josef K, häktas utan att få veta varför. En parodisk och förvirrande rättegång startar. Individen är rättslös i ett brutalt system. Josef K arbetar på en bank, bland andra kontorsslavar, med meningslösa rutiner. Känslan att hans öde är beseglat är stark. Men den snåriga intrigen gör det svårt att orientera sig i myllret av figurer.

Annons
Annons
Annons