Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg:Josef Fares, äktenskapsdrama och krispigt riesling

Hugo Rehnberg

Molnen över sjön Trekanten kan inte bestämma sig för om de ska vara lättsamt stacklika eller olycksbådande regntunga. Jag ser deras dubbelhet som ett tecken. Precis som molntäcket kan min eftermiddag bara sluta på två sätt: med liv eller död.

Jag sitter på en sval sjukhusbrits iklädd landstingets långskjorta. Om en kvart ska jag sövas ner så att ortopeden i lugn och ro kan laga min trasiga menisk. Situationen hade förmodligen inte känts lika ödesmättad om jag hade fått narkos tidigare. Och framför allt hade det varit bättre om jag inte ägnat helgen åt att läsa en massa artiklar om Jean-Pierre Adams öde. Adams var en fransk före detta landslagsspelare i fotboll. 1982 klev han in på ett sjukhus i Lyon för att genomgå en rutinoperation i knäet. Men något gick snett med doseringen av bedövningsmedlet och Adams hamnade i koma. Ett tillstånd som blev permanent. Adams lojala hustru vakade över honom i 39 år innan han avled.

Pratar en stund med en narkosskötare med kortklippt skägg och vänliga ögon. Han har också läst om Adams men förklarar att det hänt mycket inom sjukvården de senaste fyra decennierna. Dessutom var det – som vanligt – sjukhusstrejk i Frankrike just då, med låg bemanning och okvalificerad personal som följd.

Jag uppskattar mannens försök att gaska upp mig, och vill inte såra genom att berätta att det är verkningslöst. Min dödsångest är alldeles för stark. När han lämnat rummet stirrar jag in i den vita väggklockan, vars röda visare smäller in sina sekunder.

Platsen för min hädanfärd är ändå inte helt tokig. På andra sidan vattnet, i Gröndals högsta hus, bodde min faster på 80-talet och därifrån har jag många ljusa barndomsminnen. Och apropå fotboll fick jag uppleva något stort förra helgen. Det lilla pojklaget jag tränar vann sin allra första tävlingsmatch och min son pangade in det avgörande målet. Ett femplus-ögonblick. Mitt äktenskap är lyckligt, jag har många fina vänner och listan med ärkefiender är för tillfället tom. Jag hade gärna gjort ett större konstnärligt avtryck men på det stora hela har det varit ett gott liv.

I operationssalen möts jag av en annan narkossköterska. Hon ger mig en bister blick och säger: ”Nu ska du få något riktigt starkt”. Märkligt ordval, hinner jag tänka innan dimman omsluter mig.

45 minuter senare slår jag upp ögonen och blir uppriktigt förvånad av att möta den vänliga blicken igen. Vill du ha paprika på din ostmacka? frågar mannen. Ja, varför inte.

Mina helgtips:

Se: Nyversionen av Ingmar Bergmans familjedrama Scener ur ett äktenskap. HBO Nordic.

Kolla in: Svenska Chimi Eyewears nya fina glasögonkollektion.

Drick: Ett krispigt och gott österrikiskt riesling. Det är ju helg!

Text: Hugo Rehnberg - 17 september 2021
Annons