Annons
X
Annons
X

Jordskredsseger för FI i jämställdhetsfrågan

Feministiskt initiativ vinner när väljarna rangordnar partiernas jämställdhetspolitik i en ny Sifo-mätning. FI ska presentera sitt valmanifest på feministkonferensen i Malmö, men partiet har redan påverkat de andra partierna politiskt.

Foto: SVD

”Alla är på väg hit, det mullrar överallt!” twittrar Sveriges kvinnolobby inför den stora feministsamlingen som drar igång i Malmö på torsdagen.

Kanske är inte alla på väg till feministkonferensen Nordiskt forum men ledande politiker - borgerliga, röda och gröna - trängs på talarlistan.

Och med sju ministrar och fem partiledare på plats lever evenemanget nästan upp till arrangörernas tal om ”ett feministiskt Almedalen”.

Annons
X

S-ledaren Stefan Löfven reser till Malmö, liksom hans finansministerkandidat Magdalena Andersson. Här ska finansminister Anders Borg tala om ”en ekonomisk politik för ökad jämställdhet”.

Och Centerledaren Annie Lööf ska debattera jämställda löner med V-ledaren Jonas Sjöstedt, det gröna språkröret Åsa Romson och Folkpartiets jämställdhetsminister Maria Arnholm.

**Ödet - och opinionen **förstås - gör att de sedan länge planerade rosa dagarna i Malmö sammanfaller med Feministiskt initiativs politiska genombrott i EU-parlamentsvalet. Och därmed med spekulationerna om att partiet ska kunna upprepa succén i riksdagsvalet i september.

Så visst mullrar det - och visst lockas politikerna till Malmökonferensen för att de vill möta det rosa hotet. Och tittar man isolerat på just jämställdhetsfrågan så är hotet mycket reellt.

**När Sifo för SvD **ställer frågan om vilket parti som har bäst jämställdhetspolitik, så svarar de flesta Feministiskt initiativ (13 procent) med Socialdemokraterna (12 procent) på andra plats.

Det kan låta som en liten skillnad, men då ska man ha i minnet att Feministiskt initiativ fick stöd av 2,9 procent i SvD/Sifos senaste väljarbarometer medan Socialdemokraterna stöddes av 30,9 procent.

**I relation till partiernas **storlek är det alltså en jordskredsseger för FI - både gentemot Socialdemokraterna och övriga partier. Uppenbarligen uppfattas FI:s jämställdhetspolitik som attraktiv för väljare långt utanför kretsen av uttalade FI-sympatisörer.

Åtta procent tycker att Miljöpartiets jämställdhetspolitik är den bästa, vilket är ungefär i nivå med partiets opinionsstöd. Men just för de Gröna utgör Schyman-offensiven ändå ett speciellt hot.

För bland MP-väljarna i den här undersökningen är det fler som svarar FI än Miljöpartiet, på frågan om vem som har bäst jämställdhetspolitik. FI:s jämställdhetspolitik är överhuvudtaget mer attraktiv för rödgröna väljare än för de borgerliga.

**Det är också **på den sidan som FI-effekten har varit tydligast. Socialdemokraterna har plötsligt hittat ett sätt som ska ge offentliganställda kvinnor rätt till heltid, efter att ha grubblat på saken i över tio år. S har också lanserat ett förslag om att förbjuda sexualiserad reklam.

Och den gröna partikongressen i Göteborg nyligen dominerades nästan helt av jämställdhet och feminism. Feministisk organisering påverkar alltså de etablerade partierna, precis som när Stödstrumporna dök upp på 90-talet och inför FI:s bildande 2005.

Dagens Sifomätning visar också på några intressanta könsskillnader. Andelen kvinnor som sätter FI-politiken främst är dubbelt så hög som andelen män.

För Socialdemokraterna är förhållandet det precis omvända, och det är i betydligt högre grad män som tycker att S har den bästa jämställdhetspolitiken. 17 procent av männen, men bara åtta procent av kvinnorna ger S-politiken toppbetyg.

Det är också en stor andel av de intervjuade, 47 procent, som är tveksamma eller inte kan svara på frågan.

– Det tyder på att det är en viktig fråga för en del väljare, men inte för alla, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Det är också intrycket från olika mätningar som låter väljarna rangordna hur viktiga olika politiska frågor är. Det är sådana som alltid domineras av jobb, skola, vård och ekonomi och där brukar jämställdhet hamna långt ner på rankingen.

**En av de största **utmaningarna för Feministiskt initiativ fram till valet blir att försöka få frågan om jämställdhet att klättra i väljarnas medvetande.

För att hindra det kan de andra partierna välja att försöka tiga ihjäl frågan. Annars måste de anpassa sin politik och/eller sitt budskap till en förändrad opinion.

Att döma av uppslutningen i det rosa Malmö är det anpassning som är huvudstrategin. Det ser alltså ut att bli mycket jämställdhetspolitik i valrörelsen 2014.

Annons
Annons
X
Foto: SVD Bild 1 av 2

Jordskredsseger för FI i jämställdhetsfrågan firas av Gudrun Schyman och Soraya Post.

Foto: PONTUS LUNDAHL /TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X