Annons

Jordbruksverket i omöjlig ekvation

En skandal som den med grisarna kan lätt följas av fler ännu värre om man inte snarast tar itu med frågan att skapa en tillsynsverksamhet som står fri från näringens inflytande. Det skriver veterinärerna Per Arvidsson och Mikael Fälth.

Under strecket
Publicerad

Ansvaret för skandalen med vanvårdade svenska grisar, som avslöjades för några dagar sedan, vilar helt och hållet på regeringen som borde begripit att man inte hur länge som helst skulle kunna dölja verkligheten bakom den käcka parollen: ”Sverige har världens strängaste djurskyddslagar”. Man har i fullt samförstånd med Jordbruksverket och näringen tagit udden av dessa lagar genom att helt och hållet negligera tillsynsverksamheten trots att detta förhållande under lång tid har uppmärksammats av flera utredningar, andra myndigheter och organisationer.

Så sent som för någon månad sedan kastade regeringen en ytterst välgjord utredning i papperskorgen i vilken det, med anledning av Jordbruksverkets dubbla roller vad avser svenskt lantbruk, föreslogs att man skulle lägga ner Jordbruksverket och skapa en ny tillsynsmyndighet. Samtidigt som Jordbruksverket skall utveckla jordbruksnäringen och öka dess konkurrenskraft under parollen ”Vi stärker den gröna sektorn” har man tillsynsansvarig för landets djurskydd. Detta är en omöjlig ekvation - vilket bland andra utredaren Gerhard Larsson konstaterade i sin utredning ”Trygg med vad du äter – nya myndigheter för säkra livsmedel och hållbar produktion” som överlämnades till regeringen i januari 2009.

Annons
Annons
Annons