Dr Jordan B Peterson.
Dr Jordan B Peterson. Foto: Jonathan Castellino

”Det finns inget farligare än en svag man”

Om du inte är en av dem som håller stenkoll på kulturkrigets fronter har du kanske aldrig hört talas om Jordan B Peterson. Den kanadensiske psykologiprofessorn har på kort tid blivit en intellektuell superstjärna tack vare sin förgörande kritik av identitetspolitik och postmodernism. Det är så de flesta hittar honom, men det är inte därför de fortsätter lyssna.

Uppdaterad
Publicerad

Det började med C-16. En kanadensisk lag som förbjuder diskriminering på grund av könsidentitet. Lagen är dock formulerad på ett sådant sätt att det även blir diskriminerande om man inte använder det pronomen som någon föredrar om sig själv. Peterson vägrade och insisterade att lagen fick alldeles för långtgående konsekvenser och kunde leda till att yttrandefriheten begränsades på ett totalitärt vis. ”Jag kommer inte ge upp språkligt territorium till postmoderna neomarxister”, har han sagt.

Efter detta blev han ökänd som transfob i Kanada, och har varit nära att bli av med jobbet som professor på universitetet i Toronto eftersom han inte vill använda studenters föredragna pronomen. Men hans Youtube-videor har blivit virala – med fler än 150 miljoner tittare. Hans varning om de destruktiva konsekvenserna lagen skulle kunna få för det fria ordet kritiserades av många, och nyligen blev Lindsay Shepherd, en lärarassistent på Wilfrid Laurier University, varnad för att hon under en föreläsning spelat upp ett klipp från en debatt i TVOntario där Peterson deltog. Att kritisera C-16, som Peterson gör i debatten, jämfördes av de överordnade som konfronterade henne med det Hitler gjorde. Att spela upp ett klipp med Peterson, för att studenterna skulle få höra flera sidor av saken, var detsamma som att inte ta avstånd från Hitler, menade en av professorerna i sin kritik av Shepherd.