Annons

Jons bästa grilltips

För att lyckas med grillningen krävs tålamod, planering och rätt teknik. Grillexperten Jon Hansson delar med sig av sina bästa knep och recept för att få gästernas smaklökar att vattnas.

Under strecket
Publicerad
Foto: CAMILLA SJÖDIN

NYTÄNDNING VID GRILLEN

Grilltips

Jon: Så varm ska maten bli

Vänd inte maten hela tiden. Köttet blir torrare om du vänder fram och tillbaka.

Ha alltid ett svalt hörn på grillen där du lägger allt som är klart.

Annons

Så förkortar du grilltiden.

Så gör du med
Glazen.

**
Läs alla Jons bra grilltips.
**

Foto: CAMILLA SJÖDIN

Karréspett med glaze, nudlar och böngroddar

Här har vi lagt på lite skivad avokado som färgklick. Lättkokt broccoli är en annan variant.
Till receptet

Foto: CAMILLA SJÖDIN

Grillsallad med bulgur och yoghurt-mynta-vitlöksdressing

Många färger och mycket godis. Lägg upp på stiligaste stora fatet så får du en riktig paradrätt.
Till receptet

Foto: CAMILLA SJÖDIN

Grillad laxbit med vitlökssmul och tomatspenat

”Behåll gärna skinnet på när du grillar fisk så trillar inte köttet sönder så lätt.”
Till receptet

Foto: CAMILLA SJÖDIN

Helstekt entrecôte med chimichurri, grillad potatis och tomatsallad

”Chimichurri - det är Argentina. Precis som fotboll, tango och kött.
Till receptet

Foto: CAMILLA SJÖDIN

Vattenmelon och fetaost

Salladen är god som förrätt eller mellanmål eventuellt som dessert eller till brunch.
Till receptet

Fler grilltips och goda tillbehör

Foto: MONICAS MAT

Grillad kalventrecôte med rödbetsspett, chèvrecrème och sötpotatis

Kalventrecôte är mycket god att grilla. Den kan ibland vara lite svår att få tag på men går alltid att beställa.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Hälleflundraknyten med parmaskinka och timjan

Hälleflundra har ett fast och vitt kött. Välj gärna odlad fisk eftersom hällelfundran är utfiskad. Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Kryddgrillad snabbrimmad lax

Knaprigt grillat laxskinn är en delikatess. Be fiskhandlaren att fjälla skinnet åt dig.
Till receptet

Foto: HELÉN PE OCH PER ALMÉN

Halloumi med paprikasallad och grillat pitabröd

Receptet och styling: Leila Lindholm och Peter Norman.
Till receptet.

Foto: MILENA BERGKVIST

Flintastek

Jag gillar flintastek, trots att en del fnyser åt denna jättebit gris.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Tomatsallad med getost

Tomater behöver inte mycket sällskap för att bli en perfekt sommarsallad. Rumstempererade tomater smakar bäst.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Kycklingfilé på spett med bönsalsa

Marinaden som innehåller olja, muscovadoråsocker, soja, sambal oelek och vitlök är super god och passar även till fläskkött.
Vitlökskräm till kycklingen och salsan är en hit. Rekommenderas.
Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Sötstark grillad kyckling (Huli Huli Chicken)

Har man ont om tid kan man köpa färsk kyckling och pensla den med marinaden precis innan den grillas.
Till receptet

Vitlökscrème

2 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

2 st vitlöksklyftor, pressade

0,5 st lime, rivet skal av

1 tsk lime, pressad

Rör ihop och njut. Kanske kan stå och dra i kylskåp några timmar innan servering.

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Lammspett med rostad potatis och pepparrotscréme

Istället för en lammstek som tar lång tid i ugnen: Dela köttet och trä upp det på pinne – går jättefort.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Grillad jordgubbsmacka

Bred på philadelpiaosten. Skiva jordgubbarna och lägg dom på kakan. Servera med färsk finhackad mynta eller basilika. .
Till receptet

Annons
Annons
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 1 av 17
Bild 2 av 17
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 3 av 17
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 4 av 17
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 5 av 17
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 6 av 17
Foto: CAMILLA SJÖDIN Bild 7 av 17
Foto: MONICAS MAT Bild 8 av 17
Foto: TASTELINE Bild 9 av 17
Foto: JUREK HOLZER Bild 10 av 17
Foto: HELÉN PE OCH PER ALMÉN Bild 11 av 17
Foto: MILENA BERGKVIST Bild 12 av 17
Foto: JUREK HOLZER Bild 13 av 17
Foto: TASTELINE Bild 14 av 17
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 15 av 17
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 16 av 17
Foto: TASTELINE Bild 17 av 17
Annons
Annons
Annons
Annons