Annons
X
Annons
X

Jonas Wahlström: ”Mycket ovanligt att vargar rymmer”

Jonas Wahlström, vice ordförande i Svenska djurparksföreningen, säger att det är extremt ovanligt att vargar rymmer. Enligt honom har det hänt tre gånger under de senaste 30 åren.

Jonas Wahlström betonar att han inte känner till omständigheterna i fallet med de skjutna vargarna i Skånes Djurpark.

Men han säger att det är mycket ovanligt att vargar rymmer från svenska djurparker med tanke på hur bra säkerheten är.

– Under de sista 30 åren har det hänt tre gånger vad jag vet, för ett eller två år sedan i Kolmården och på Skansen för 20 år sedan, säger han till SvD.se.

Annons
X

i Kolmården var det enligt Jonas Wahlström två vargar som grävde sig ut.

Han säger även att vargarna inte är farliga för människor.

– Djurparksvargar är lika ofarliga som vilda vargar, Det var knappt 200 år sedan som en varg dödade en människa i Sverige och då handlade det om en varg som var uppfödd på flaska och hade fått rabies.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att personalen på Skånes Djurpark var tvungna att skjuta vargarna i stället för att använda bedövningspilar tycker han inte verkar konstigt.

  – För att kunna skjuta med bedövningspil måste man ha ett stillastående djur, det går inte om djuret springer. Jag vet inte varför personalen har tagit beslutet att skjuta vargar men jag kan säga att de har en väldigt hög kompetens.

  Jonas Wahlström tror inte att det kommer att vara så svårt för Skånes Djurpark att få tag i nya vargar, men de måste börja med ett ungt vargpar.

  Krister Persson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, säger till SvD.se att han tagit del av nyheten och förklarar att det skapas en väldig social oro bland vargar när föräldradjur försvinner ur flocken.

  – Vargar är strängt sociala djur. Den sociala ordningen är en trygghet, när den rubbas blir det stressigt i flocken.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X