Jonas Sjöstedt (V): ”Alla skolor ska vara bra”

SvD Junior har träffat partiledarna inför valet. Här blir Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt intervjuad av juniorreportrarna Samuel och Cornelia – om skolan, mobbning och dyslexi.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Jonas Sjöstedt

Cornelia: Vad vill du ­ändra på i skolan?

– En del skolor är fantastiska och en del har problem, jag skulle vilja att skolan var bra överallt. Jag tycker att staten ska se till att skolan är lika bra i hela landet. Det andra är att vi inte ska ha skolor som drivs för att ägarna ska tjäna pengar. Pengar till skolan ska gå till skolan. Sedan ska vi ha som mål att elever ska blandas i skolan, så att man ­möter barn med lite olika bakgrund.

Samuel: Vad tycker du som politiker att man ska göra åt mobbning?

– Jag tycker att man ska utbilda alla vuxna i skolan, så att de vet precis hur mobbning funkar, och ser det och har koll. Det handlar inte bara om klassrummet, utan även om rasterna och fritids. Det finns så många barn som inte vill gå till skolan, för att de inte blir behandlade på ett bra sätt.

Cornelia: Jag har ­slutat trean och min klass splittras. Det är jobbigt. Du flyttade ofta när du var liten. Hur var det?

– Jag tyckte det var besvärligt. Dels därför att jag kom till en skola där jag inte kände någon, dels för att jag hade svårt att läsa när jag gick i lågstadiet. Jag kände mig dum och jag fick ingen hjälp med läsningen. Det är otroligt viktigt att hjälpa barn med de problemen tidigt, så att man kommer ikapp och kan hänga med framöver.

Samuel: Hur kändes det att vara utanför?

– Det var tufft. Då hade de vuxna mindre koll – om jag jämför med skolan som mina barn går i dag. Många elever slogs och jagade varann. Upplevelsen har fått mig att tycka att det är extra viktigt att barn behandlas med respekt.

Cornelia: När grät du senast?

– Jag är ganska lättrörd. Jag kan se en film som är ganska sorglig och så kommer det en tår i ögat. Om jag ser den där scenen i ”Emil i ­Lönneberga” när Emil kör Alfred till doktorn i Mariannelund, mitt i natten i snöstorm.

Samuel: Vad vill du hälsa till barn som, likt dig, har dyslexi?

– Att det är otroligt vanligt och att man inte är dum för att man har läs- och skrivsvårigheter. Det lossnar en dag och sedan blir det bra!

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons